Svijet
ZAKLADA BORIS NEMCOV

Na obljetnicu ubojstva ruskog oporbenog čelnika odlikovan Aleksej Navaljni
Objavljeno 27. veljače, 2021.

MOSKVA - Šest godina nakon ubojstva ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova, zaklada koja nosi njegovo ime odala je počast zatočenom disidentu Alekseju Navaljnom na njegovoj hrabrosti.

Boris Nemcov, koji je igrao važnu ulogu u oporbi Vladimiru Putinu i bio je potpredsjednik vlade za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina, ubijen je s četiri metka u blizini Kremlja 27. veljače 2015.

Nakon njegove smrti, mnogi u Rusiji vide oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog kao novu nadu da se okonča mandat Vladimira Putina.

Zaklada koju je osnovala kći Borisa Nemcova u Bonnu komemorira svake godine njegovu smrt uz godišnju nagradu.

Aleksej Navaljni (44) dobit će ove godine nagradu Nemcov za hrabrost u obrani demokratskih vrijednosti u Rusiji, objavila je Zaklada u subotu.

Navaljni je "simbol otpora tiraniji u svijetu", pojasnila je Zaklada koja je pozvala na hitno oslobađanje Putinovog kritičara, koji je jedva preživio pokušaj trovanja novičokom prošle godine.

Više stotina ljudi okupilo se u subotu u Moskvi na obljetnicu ubojstva Borisa Nemcova, a među njima je bio i američki veleposlanik John J Sullivan koji je položio cvijeće na mjestu gdje je ubijen Nemcov.

Sullivan je podsjetio da se taj političar borio "za bolju budućnost svoje zemlje i njezinih građana".

"On ostaje inspiracija mnogima koji se bore za pravdu, transparentnost, slobodu", tvitala je američka ambasada u Moskvi.

Na obilježavanju se našlo i nekoliko ambasadora zemalja EU-a.

"Nemcov je i dalje primjer za one koji nisu indiferentni prema slobodi, ljudskim pravima i demokraciji", napisala je na Twitteru delegacija EU-a u Rusiji.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike