Novosti
NOVA EPIDEMIOLOŠKA PRAVILA VRIJEDE OD 1. OŽUJKA

Terase smiju raditi od 6 do 22 sata, s osiguranim razmakom među gostima i bez pregrada
Objavljeno 27. veljače, 2021.
Dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima * Karantena ponovno 14 dana

U ponedjeljak, 1. ožujka, otvaraju se terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 sati do 22 sata bez puštanja glazbe te se dopuštaju treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.



U toalet s maskom

Šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare kako se, novom odlukom, gosti mogu posluživati na terasama, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak. Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol. Nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze, iako je spomenuto kako se o puštanju glazbe još razgovara.


Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora se koristiti dezinficijens. Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta nužno je nositi zaštitnu masku.


Kada je riječ o sportu, dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito prozračivati i smije biti jedna osoba na 20 četvornih metara, a o tome mora biti izvješena obavijest. Treninzi grupnih sportova poput nogometa te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt. Tako, primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta. Obvezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati. Tijekom treninga ne treba nositi maske. Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno, onda ne smiju više od dvije osobe istovremeno tamo biti.


Ostale odluke odnose se na produženje primjene mjera vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera, dodao je Božinović.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se razgovara i o otvaranju sajmova te da će to biti jedna od idućih odluka vezanih uz popuštanje. Dodao je kako samo održavanje sajmova nije problem, ali da treba biti svjestan infrastrukturno i organizacijski različitih vrsta sajmova. "Želimo postupno popuštati, vidjeti učinke sadašnjih mjera pa ići s idućim korakom i mjerama", istaknuo je. Mjere vezane za igraonice nisu planirali ništa mijenjati, a ako bi se mijenjalo, onda će se to dogoditi u sljedećem navratu", rekao je Capak.

Rep drugog vala

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se ne smije relaksirati ponašanje građana ako se već relaksiraju mjere. Pozvao je građane da budu odgovorni te da održavaju epidemiološke mjere te da se cijepe.


Capak je najavio i da se vrijeme karantene u Hrvatskoj vraća na 14 dana, a izvijestio je i da se u prvih pet dana ovoga tjedna bilježi porast novozaraženih u usporedbi s istim razdobljem prošloga tjedna. "U prvih pet dana ovoga tjedna zabilježena su 2152 novooboljela, dok je to u prvih pet dana prošloga tjedna bilo 1597, što je porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini", kazao je Capak. Pojasnio je da se karantena vraća jer je prvenstveno bila uvedena zbog potrebe da se zdravstveni radnici što prije vrate na posao.


"Sad ćemo to vratiti zato što je većina zdravstvenih djelatnika i djelatnika domova za starije cijepljena, imamo i manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji pa mislimo da je u ovom trenutku važno da vratimo svu karantenu na 14 dana", poručio je. Smatra i da se u Hrvatskoj s ovim porastom broja novooboljelih ne događa treći val epidemije. "Rekao bih da je ovo prije rep drugog vala", ocijenio je.


Do 25. veljače u Hrvatskoj su utrošene 205.393 doze cjepiva, a cijepljeno je 146.565 osoba. Za 58.828 osoba cijepljenje je završeno. Do četvrtka je HALMED zaprimio 1074 prijave sumnje na nuspojavu cjepiva, od čega je 868 na Pfizerovo cjepivo, 65 na Modernino i 139 na AstraZenecino.

U petak je potvrđeno 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba. Trenutno je 3046 aktivnih slučajeva koronavirusa. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su 73 na respiratoru. U samoizolaciji su 13.534 osobe. Do 26. veljače ukupno je testirano 1.332.840 osoba, među kojima 5071 u posljednja 24 sata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 242.097 slučajeva oboljelih od koronavirusa, od kojih je 5503 umrlo. Ukupno se oporavilo 233.548 osoba.


D.Pavlović/H
poruka
BEROŠ: CIJEPITE SE I POŠTUJTE MJERE
BRITANSKI SOJ KOD DVA NOGOMETAŠA
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je do sada zaraza britanskim sojem u Hrvatskoj potvrđena kod dva nogometaša Hajduka. "Isto tako, u dva uzorka koja su poslana iz Dubrovačko-neretvanske županije također su dokazani britanski sojevi", kazala je Markotić. Istaknula je da mikrobiolozi u Hrvatskoj ispituju nove testove deklarirane da mogu detektirati novi britanski soj koronavirusa. Prema procjeni mikrobiologinje Jasmine Vraneš s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", koja je validirala nekoliko dostupnih testova, u Hrvatskoj bi udio britanskog soja koronavirusa u svim potvrđenim slučajevima mogao biti oko 25 posto. Međutim, istaknula je da je validacija testova u tijeku te da se ne treba hvatati za te postotke jer su oni procjena.
UGOSTITELJI: ZADRŽATI POTPORE
Otvaranje terasa novi je korak u popuštanju mjera koji raduje ugostitelje u cijeloj Hrvatskoj, no iznimno je bitno zadržati i mjere pomoći sektoru dok god je izložen bilo kakvim restrikcijama, kao i porezno rasterećenje, poručuju iz Nacionalne udruge ugostitelja. Potpredsjednik NUU-a Zdravko Karna za Hinu otkriva i da su ovog tjedna on i predsjednica NUU-a Jelena Tabak bili kod ministara financija i rada Marića i Aladrovića, koji su pokazali razumijevanje za situaciju, i kojima su predočili i izvještaj krovnog europskog udruženja za ugostiteljstvo HOTREC-a o svim mjerama pomoći ugostiteljstvu u zemljama u Europi u posljednjih godinu dana. "Po tom izvještaju Hrvatska je negdje u sredini u Europi s mjerama pomoći koje je donijela i provodi zbog pandemije, ali ono što vidimo kao bitnu razliku su mjere pomoći kroz financijsko obeštećenje, tj. neki njihov oblik, prije svega u smislu poreznog rasterećenja za pivo, kavu, vino i sok, iznosi Karna.