Novosti
CRVENI KRIŽ

Uplaćeno 80 posto novca za stradale od potresa
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Hrvatski Crveni križ dosad je uplatio oko 80 posto od prikupljenih 51 milijun kuna jednokratne humanitarne pomoći za 31.835 kućanstava čije su nekretnine oštećene u potresima.

Izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt izjavio je u petak u Petrinji kako se pomoć počela dijeliti vlasnicima oštećenih nekretnina s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Naveo je da je u protekla tri tjedna prikupljeno 34.580 zahtjeva za isplatu novčane pomoći, a još je za njih 354 u tijeku provjera zadovoljavaju li potrebne kriterije. Markt je kazao kako je od svih prijava 10.039 došlo iz samačkih kućanstava kojima se isplaćuje po 900 kuna, a za 21.796 višečlanih kućanstava po 1900 kuna. "Očekivali smo da ćemo moći značajnije pomoći svakom kućanstvu, ali velik broj zahtjeva utjecao je na konačan iznos jer je broj stradalih neočekivano velik", poručio je.

Dodao je da je 80 posto prikupljenog novca već uplaćeno na račune stradalih, a Hrvatska pošta će preostale pomoći dostavljati na kućne adrese. "Na taj način ispunili smo sve što smo obećali", rekao je Markt.

Napomenuo je da iznos pomoći nije uvjetovan težinom oštećenja objekta te najavio da će se naknadno prikupljena sredstva raspodijeliti po istim modelu ili će ovisno o odluci biti donirana za obnovu dječjih vrtića. H