Svijet
SLOM SIGURNOSTI U NIGERIJI

Oteto najmanje 300 djevojčica
Objavljeno 27. veljače, 2021.
Nepoznati napadači oteli su nekoliko stotina djevojčica školske dobi iz grada Jangebea na sjeverozapadu Nigerije rano u petak, a riječ je o drugoj otmici djece u nešto više od tjedan dana.

Zasad nije poznat točan broj djevojčica otetih u napadu na srednju državnu djevojačku školu u Jangbeu, ali procjenjuje se da ih je najmanje 300. "Nepoznati broj napadača nasumično je pucao i odveo djevojčice", rekao je Sulaiman Tanau Anka, povjerenik za informiranje iz savezne države Zamfara. Snage sigurnosti prolaze područjem i tragaju za otetim djevojčicama, dodao je.

Porast broja naoružanih militanata na sjeverozapadu zemlje doveo je do sloma sigurnosti na sjeveru najmnogoljudnije afričke zemlje, gdje su otmice školske djece postale redovita pojava. Porast je djelomice potaknut vladinim plaćanjem otkupnina u zamjenu za djecu, rekli su službenici, govoreći o tome pod uvjetom da ostanu anonimni. Nigerijska vlada redovito niječe takve otkupnine. Prošli tjedan nepoznati napadač ubio je učenika u napadu na internat u središnjoj državi Niger te je oteo 42 osobe, uključujući i 27 učenika. U prosincu su deseci napadača oteli 344 dječaka školske dobi iz grada Kankare na sjeverozapadu savezne države Katsine. Oslobođeni su nakon šest dana, no vlada je zanijekala da je platila otkupninu.

Ogranak Islamske države u zapadnoj Africi oteo je 2018. više od 100 djevojčica školske dobi iz Dapchija na sjeveroistoku Nigerije, i sve su puštene, osim djevojčice kršćanske vjeroispovijesti. Otkupnina je plaćena, prema Ujedinjenim narodima. Možda najzloglasnija otmica proteklih godina bila je kad su militanti Boko Harama oteli 276 djevojčica iz grada Chiboka u saveznoj državi Borno u travnju 2014. godine. Većinu je pronašla ili spasila vojska, ili su oslobođeni u pregovorima između vlade i Boko Harama, također za pozamašnu otkupninu. H
Najčitanije iz rubrike