Osijek
INICIJATIVA SAŠE ŠAKIĆA IZ GAUDEAMUSA:

Spasimo proizvodnju hrane
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Saša Šakić iz Gimnazije Gaudeamus odaslao je jučer javni apel mnogima koji bi se trebali upitati što bi se moglo dogoditi jer ne možemo sami proizvesti dovoljne količine hrane.

Koronakriza ili neka druga kriza bi, smatra Šakić, mogla dovesti do toga da brzo ostanemo bez vlastitih prehrambenih rezervi. Zato je predstavio ideje koje bi trebale biti prepoznate.

- Poljoprivreda, posebice mali proizvođači, moraju biti manje ovisni o tržištu, bez pomoći EU-a i države teško mogu zaokružiti proizvodne cikluse i biti konkurentni. Jedna od mogućnosti je da preko obnovljivih izvora dobiju besplatnu energiju i ti troškovi bi poprimili drugu dimenziju. Treba im omogućiti znanje za razvoj proizvoda, trebaju nam i centri gdje bi se proizvodi primali i distribuirali dalje, treba kupovati hrvatske proizvode - smatra Šakić.

Inicijativu će uputiti svim hrvatskim i europskim zastupnicima s ciljem da se u hrvatski i europski ustav unesu zakoni potrebni da se osigura prehrambena neovisnost svake članice EU-a – kazao je voditelj Gaudeamusova marketinga Kristijan Molnar.

Šakić se pita zašto Imunološki ne bi postao središnje mjesto gdje će se raditi razvoj biljaka za proizvodnju medicinske marihuane, a zaradom od takvih pripravaka mogao bi funkcionirati kao prije. D.P.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana