Kultura
KCO: NASTUPIO GITARISTIČKI VIRTUOZ PETAR ČULIĆ

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo prvi put koncertirati u Osijeku
Objavljeno 26. veljače, 2021.

Priznati dugoratski gitarist međunarodnog odjeka Petar Čulić održao je u srijedu koncert u vrlo lijepom ambijentu male dvorane u prizemlju zgrade Kulturnog centra Osijek. Bilo je to premijerno predstavljanje osječkoj publici ovoga višestruko nagrađivanog glazbenika s više od tisuću odrađenih nastupa na šest kontinenata u više od 30 država.

Sukladno epidemiološkoj situaciji koncertu je nazočilo 40 ljubitelja klasične glazbe koji su na vrijeme rezervirali svoje ulaznice i koji su zasigurno mogli uživati u atraktivnom i virtuozno izvedenom programu podijeljenom u dva dijela. Prvi dio uključivao je sljedeće skladbe: Johann Sebastian Bach: "Sarabande" iz BWV 1004 (obr. V. Dešpalj); Ivan Padovec: "Varijacije na temu iz opere ‘Norma‘ V. Bellinija", op. 16; Manuel María Ponce: "Sonata clásica" (II. Andante, III. Ménuet, IV. Allegro). U drugom, pak, dijelu koncerta Čulić je izveo šest, od ukupno 11 skladbi, napisanih upravo za njega: Angelo Gilardino: "Odysséus"; Francis Kleynjans: "Sonate Etanos", op. 282 (I. Èrcas lamina..., II....le bel..., III....animal sacré.); Stephen Goss: "Perpetual Motion Machine"; Sergio Assad: "Menino" (obr. S. Assad); Dušan Bogdanović: "Two Winter Preludes" (Andante rubato, Allegro); Štepan Rak: "Bella Dona".

- U prvi dio progama uvrstio sam djela triju poznatih klasičnih autora, nakon čega sam prešao u drugi dio gdje sam odsvirao skladbe posvećene meni u sklopu jednog velikog projekta od prije nekoliko mjeseci. Riječ je o nekim od najpoznatijih živućih skladatelja na svijetu za klasičnu gitaru, a osim šestorice čija sam djela večeras izveo, skladbe su mi posvetili i Jaime Mirtenbaum Zenamon, Ernesto Cordero, Gerard Drozd, Vojislav Ivanović i Atanas Ourkouzounov. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo prvi put koncertirati u Osijeku, u ovom intimnom i zaista predivnom prostoru kakvog jedan klasični glazbenik može samo poželjeti. Veliko hvala KCO-u na pozivu u ova teška vremena za glazbenike i, naravno, publici koja me došla čuti - rekao je ponajbolji hrvatski klasični gitarist, i od ove akademske godine umjetnički suradnik na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.

Čulić je kao solist svirao s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima, a bavi se i skladanjem. D.Miklić
Riječ je o nekim od najpoznatijih živućih skladatelja na svijetu za klasičnu gitaru, kaže Čulić
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike