Sport
BIJELO-PLAVI DANAS U VARAŽDINU

Bjelica uvijek gladan pobjeda: Momčad bi morala pratiti svog trenera
Objavljeno 26. veljače, 2021.
- Motivacija se ne stvara sat prije utakmice, već cijeli tjedan na treninzima - poručuje strateg Osijeka

Nogometaši Osijeka utrku za naslov prvaka nastavljaju danas u Varaždinu. Ključ bitke u petak popodne je tko se može više motivirati za utakmicu tog tipa. Za derbije se nije problem "naložiti", ali prvenstva se dobivaju na "malim" utakmicama, baš poput ove koja Osječane čeka danas.


Trener bijelo-plavih Nenad Bjelica poslao je nedvosmislenu poruku:


- Ova momčad ima trenera koji je uvijek gladan pobjeda. Motivacija se ne stvara sat vremena prije utakmice, već cijeli tjedan na treninzima. Uvijek se trudim držati natjecateljski naboj, kroz svaku vježbu i zahtjev na treningu to se mora osjetiti. To je jedini način kako momčad može uvijek biti spremna dati svoj maksimum - kaže trener osječkih nogometaša uoči okršaja s Varaždincima.
Svaka je derbi

Osijek je izišao iz serije od tri derbija. Međutim, utakmice koje slijede ništa manje nisu važne kada je u pitanju konačni cilj. Varaždin je momčad koja je nanijela priličnu štetu izravnim suparnicima Osijeka na svom terenu. Na stadionu "Anđelko Herjavec" padali su ove sezone Rijeka, Gorica i Hajduk. Osijek si taj luksuz u jeku borbe za titulu prvaka ne smije dopustiti.


- Za nas je svaka utakmica do kraja sezone - derbi. Za javnost su neke utakmice zanimljivije od drugih, ali za nas je baš svaka ista, jer svaka pobjeda nosi tri boda. Varaždin nam se oba puta ove sezone pokazao kao tvrd i neugodan suparnik, zato ćemo morati dati svoj maksimum za pun uspjeh. Vjerujem kako ćemo tjelesno i mentalno biti sposobni odigrati utakmicu na visokoj razini jer samo tako možemo do bodova - dodaje trener bijelo-plavih.


Na suparničkoj klupi sjedit će čovjek koji je s Bjelicom krenuo u ozbiljnu nogometnu priču. Zoran Kastel je dijete Osijeka, ili je to bar kao igrač bio, a svoju je sreću pronašao u Varaždinu.


- Drago mi je što je Zoran dobio priliku u Varaždinu jer je već dugo vojnik tog kluba. Mlađi je godinu dana od mene, ali u vrijeme kada smo se igrački probijali zajedno smo prolazili taj put. Zajedno smo ušli u prvu momčad Osijeka, ali to je prošlost. Gledajući sadašnjost, Varaždin je u drugom dijelu sezone četvrta momčad lige i to treba respektirati. Zoran je pokazao svoj trenerski talent - kaže Bjelica.


Upozorenje Osijeku mora biti i podatak kako Varaždinci uspješno igraju protiv momčadi iz gornjeg dijela tablice.


- Gledamo na sebe. Moj je posao iz momčadi izvući maksimum na svakoj utakmici. Takvi moramo biti i danas protiv Varaždina!
Jaka konkurencija

Što se momčadi tiče, Bjelica rijetko kad otkriva sastav, uglavnom kaže: "Igrajte se sa sastavom". No sada se i sam može igrati. U konkurenciji su mu oba posljednja zimska pojačanja Ivan Santini i Adam Gyurcso, nakon suspenzije zbog žutih kartona vraća se i Petar Bočkaj što poveća ofenzivne opcije.


- Odlično je što ih imamo sve na raspolaganju, i ne samo njih već i Jurčevića iza kojeg je još desetak dana treninga više. Imamo sad puno opcija, pa ću vidjeti za koju ću se odlučiti. Važno je da imam mogućnost izbora. Mato Miloš pokazao se kao pojačanje bez obzira na kojoj strani obrane igrao. Njemu pauza od natjecateljskih izazova nije smetala. Santinija smo u posljednjih desetak dana stavili u malo jači ritam treninga. Ciljano je to bilo, ali dobro ga je imati kao opciju i s klupe. Isto se odnosi i Gyurcsu, koji je tek prebolio koronavirus. Obojica će biti u kadru za susret s Varaždinom - kaže Bjelica.


Sad više nećemo očajavati kad pogledamo zapisnik i izbor koji Bjelica ima u pričuvi ako se utakmica ne bude razvijala u željenom smjeru. Pazite, na klupi će, vjerojatno, biti ljudi s reprezentativnim iskustvom (Santini i Gyurcso, a možda i Jurčević), što je bogatstvo kakvo u HNL-u ima još samo Dinamo. To su sve znakovi kako je Osijek spreman ostati u "mrtvoj utrci" za prvaka do kraja, ali u njoj si više ne smije priuštiti loš dan. I zato je Bjelica u pravu. Za bijelo-plave je svaka nova utakmica derbi. Momčad mora stalno biti "gladna" pobjeda i maksimalno motivirana. Bez toga neće ići. I zato Varaždin i svi ostali suparnici poput njega moraju biti najveći izazov. Sada se sezona lomi, a kad se već stiglo do Vatikana, šteta bi bila ne vidjeti Papu zbog nekakvog lošijeg pristupa. Otkako je Bjelica u Gradskom vrtu, stvarno su bile rijetke utakmice u kojima Osijek na tom planu nije izgledao dobro.


- Sve se vrti oko toga kakvi ćemo mi biti u toj utakmici. Ako budemo na svojoj gornjoj granici, pobjeda će biti bliža. HNL nije liga u kojoj se protiv bilo koga može lagano - smatra trener Osječana.
Konačno je Bjelica otkrio dio svoje pobjedničke formule. Glad za pobjedama koju ima. U biti, imaju je vjerojatno svi treneri, ali on je zna usaditi u momčad. I ne samo u momčad, već u sve oko sebe. Ma danas svi vjerujemo kako Osijek može biti prvak. Nije to palo s Marsa, Bjelica nas je sve u to uvjerio, a to se vidi i u očima igrača...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Možda ste propustili...

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

STIŽE RIBOLA KAŠTELA

Uhvatiti zalet za završnicu

Najčitanije iz rubrike