Novosti
IZ ŠARENGRADA NAJAVILI NOVI PROSVJED

Ministarstvo prometa: Veći dio kamiona prebaciti na autoceste
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Šarengrad traži rješenje u roku od sedam dana, a MMPI najavljuje izmjene Zakona o cestama

Dok iz Šarengrada, prigradskog naselja Iloka, najavljuju novi prosvjed za 6. ožujka - ovaj put nazvan "Dvanaest i pet!" - i k tomu blokadu državne ceste Vukovar - Ilok, sada i poljoprivrednim strojevima, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture službeno navode da će za taj prometni pravac na istoku Hrvatske "u sljedećem razdoblju pronaći optimalno rješenje kako bi se veći dio kamionskog prometa prebacio na autocestovnu mrežu".

Objašnjavaju iz ministarstva Olega Butkovića i da se rješenje traži u suradnji s Ministarstvom unutarnih poslova, a sve "s ciljem poboljšanja sigurnosti i prometne inrastrukture" na dionici državne ceste DC2 između Vukovara i Iloka. Navode pritom i kako su svjesni problema s kojima se susreće stanovništvo na pograničnom području Šarengrada. "Osim toga, u suradnji s Hrvatskim cestama već su poduzete određene kratkoročne mjere te se aktivno pripremaju mjere za dugoročno rješavanje stanja prometne infrastrukture na tom području. U tom smislu, kratkoročno planirane mjere podrazumijevaju žurno otklanjanje utvrđenih nepravilnosti na DC2, a dugoročne se mjere odnose na rekonstrukciju državne ceste DC2 od Vukovara do Opatovca, za koju su Hrvatske ceste izradile projektnu dokumentaciju i ishođena je građevinska dozvola. U sklopu III. faze tog projekta predviđena je obnova donice Sotin - Opatovac u duljini od pet kilometara, ukupne vrijednosti 20,3 milijuna kuna, za koju je planirani početak izvođenja radova u drugom kvartalu ove godine", odgovorili su iz MMPI-ja na upit Glasa Slavonije o problemu prekomjernog kamionskog prometa, zbog kojeg su stanovnici Šarengrada nadležnima pisali dopise, a potom su prošle subote, 20. veljače, u "pet do dvanaest" organizirali i mirni prosvjed na spomenutoj prometnici.

"Napominjemo i kako Ministarstvo radi na izmjenama Zakona o cestama, za koji je radna skupina izradila nacrt, te planira izmjenu odluke o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz Republiku Hrvatsku jer su od njezina donošenja u međuvremenu izgrađeni i pušteni u promet novi cestovni pravci te je istovremeno povećana količina tranzitnog prometa, koji znatno ugrožava infrastrukturu i sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu", zaključili su u odgovoru iz Ministarstva prometa.

Iz Šarengrada su, pak, u četvrtak poslali još jedan dopis adresiran na MMPI, MUP i Vukovarsko-srijemsku županiju, a u kojem traže postupanje "odmah i sad" u smislu usvajanja Pravilnika o zabrani prometovanja tranzitnim vozilima težim od 7,5 tona na dijelu državne ceste od Iloka do Vukovara - u roku od sedam dana. U suprotnom, najavljuju "novi, veći i trajniji prosvjed" za 6. ožujka, ali nakon toga i mogućnost "prosvjeda s trajnom blokadom prometnice".

"Taj pravilnik već je usvojen u MMPI-ju 26. veljače 2019. za više od 30 prometnica u Hrvatskoj. Također, odluka za koju se zalažemo već je donesena za gotovo 85 posto ceste DC2: na dionici Đurđevac - Našice, cijela Podravska magistrala, Novska - Okučani, Orahovica - Kutjevo… - stoji u otvorenom pismu nadležnima koje je potpisao Pero Ćorić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad, a navodi se i kako je 2020. godine dionicom Vukovar - Ilok prošla više od 161 tisuće teških tranzitnih teretnih vozila, a da je sada "promet kamiona još brojniji".

"Ratom poharani i devastirani istočni branik Hrvatske ne zaslužuje takav status. Malobrojno i preostalo stanovništvo koje živi uz državnu cestu od Iloka do Vukovara ne zaslužuje tretman građana drugog reda", naveo je također Ćorić. U istom se dopisu ističe i da su mještani Šarengrada, Iloka, Mohova, Opatovca, Sotina i Vukovara "revoltirani zbog neprimjerene vožnje teških kamiona, koji se doslovno voze kroz njihova dvorišta, ugrožavaju živote njihove djece, a trpe i velike materijalne štete zbog čestih udara kamiona u same kuće, kao i narušavanja statike ostalih kuća", zbog čega su, zaključuje se, prisiljeni na javne i mirne prosvjede.

Ističe se, pak, i kako je DC2 jedna od najvažnijih prometnih žila kucavica u Hrvatskoj, proteže se duž sjeverne granice Hrvatske od graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska do graničnog prijelaza Ilok, a usko se grlo nalazi između Vukovara i Iloka. "Fruškogorski usjeci, planinski uvjeti i slabo održavanje asfaltne površine, pune zakrpa, nisu u stanju podnijeti tako velik promet teških tranzitnih vozila, koji tako izbjegavaju naplatu cestarine na autocesti i čekanje na graničnom prijelazu Bajakovo", navodi se.

Sanja Butigan
161

tisuća teških tranzitnih teretnih vozila 2020. godine prošla je dionicom Vukovar - Ilok
Možda ste propustili...

PRITISAK NA BOLNIČKI SUSTAV SVE JE VEĆI

Raste broj hospitaliziranih, uskoro cijepljenje prosvjetara

PREDSTAVLJENA POSEBNA VERZIJAU INTERNETSKE STRANICE HEP OPSKRBE

"Hepi" za slijepe i slabovidne

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SAMOIZOLACIJI SE NALAZI 1030 OSOBA

OBŽ: Novopozitivino 19, preminule dvije osobe

2

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SLAVONIJI

KBCO: Reduciramo operacije,
proširujemo Respiracijski centar

3

15 NOVOOBOLJELIH U VSŽ

Dvije osobe preminule