Osijek
GUŽVE ISPRED HZMO-A I POŠTANSKIH UREDA

Posljednji dani za predaju zahtjeva za dječji doplatak
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do 1. ožujka 2021. trebaju podnijeti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2021. godini. U Osijeku se zahtjevi i dalje predaju izvan sjedišta područne službe HZMO-a, a redovi su posljednjih dana poveći jer još uvijek je mnogo onih koji čekaju posljednji trenutak.

Dohodovni cenzus i dalje iznosi 2328,20 kuna mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice, koja za 2021. godinu iznosi 3326,00 kuna. Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. U Osijeku je i ove godine riječ o lokaciji u središtu grada - u prostoru Addiko banke, no ovaj put s ulazom iz Vrta Jagode Truhelke. Naime, matična zgrada HZMO-a u Osijeku (Park Krešimira IV.) još je u procesu obnove. Tiskanica zahtjeva dostupna je na mrežnoj stranici HZMO-a, a može se i kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. Zahtjev se može podnijeti i usmeno u zapisnik, a može se predati besplatno i u svim poštanskim uredima na području Hrvatske. Predaja zahtjeva za dječji doplatak omogućena je i e-zahtjevom preko e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

”Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je za sebe i druge članove kućanstva dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja i njegovatelja te o udomiteljskoj naknadi i potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenom u inozemstvu”, poručuju iz HZMO-a te dodaju kako se svima koji zahtjev podnesu nakon 1. ožujka 2021. pravo priznaje od dana podnošenja zahtjeva, kao i onima koji podnose novi zahtjev. Iznimno, za novorođeno dijete pravo se priznaje od dana rođenja djeteta ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od djetetova rođenja. Ma.M.
Najčitanije iz rubrike