Dome slatki dome
KONTROLA RAZMNOŽAVANJA

Neosnovana je priča da mačka treba jedan okot
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Nekastrirani mačak obilježava teritorij, što uključuje i namještaj, vrlo neugodnim mirisom

Zakon o zaštiti životinja obvezuje skrbnike kućnih ljubimaca na kontrolu razmnožavanja. Siguran i dugoročan način provođenja kontrole razmnožavanja je sterilizacija i kastracija pasa i mačaka.


Azili i udruge za napuštene životinje prepuni su mačića koji traže dom. Mačka spolno sazrijeva sa šest do osam mjeseci, i tada je spremna za sterilizaciju. Ako odlučite ne sterilizirati svoju macu, a ona izlazi, morate biti spremni na mogućnost da će ostati skotna. Ako ne želite sterilizirati mačku, a držite je u stanu, problem mačića ste riješili, ali imajte na umu da se ženka koja nije sterilizirana i dalje tjera. Svakim daljnjim tjeranjem koje nije završilo oplodnjom raste vjerojatnost da će oboljeti od karcinoma dojke, ili maternice, koji je kod mačaka u čak 95 posto slučajeva zloćudan. Zbog toga odluku “dopustiti maci jedno leglo, ili je odmah sterilizirati” morate donijeti brzo.


S mačorom je nešto lakše. Ako ga odlučite kastrirati, potencijalnog problema s mačićima nema, a i sam postupak kastracije je jednostavniji. Naravno, možete mačka ostaviti i nekastriranog, no to se ne preporučuje. U svakom slučaju, trebate imati na umu da će nekastrirani mačak obilježavati teritorij, što uključuje i namještaj, vrlo neugodnim mirisom koji se teško uklanja. Sama operacija kastracije ili sterilizacije rutinski je zahvat, nakon kojega se životinje oporave brzo. Znanstveno je dokazano da operirane mačke imaju kvalitetniji, zdraviji i duži život te su manje sklone pojavama tumora na mliječnoj žlijezdi i upalama urogenitalnog trakta. Neosnovana je priča da mačka mora imati bar jedan okot. Sam zahvat je bezbolan, jer se obavlja u općoj anesteziji. Mačka ne smije jesti osam sati prije operacije. Sat vremena nakon operacije mačku možete odnijeti kući. Dva dana nakon operacije mačka se donosi na kontrolu te prima dodatnu dozu antibiotika. Nije preporučljivo operirati mačke u fazi tjeranja. Starost mačka spremnog za kastraciju je devet mjeseci. U veterinarskoj ambulanti "Fury" u tijeku je akcija kastracije, cijena za mačku je 230 kn, za mačka 160. Kod pasa cijena ovisi o kilaži i spolu, za ženke do 15 kg iznosi 300 kn, do 40 kg 400 kn, a teži od 40 kg 500 kn. Kastracija mužjaka je 100 kn jeftinija. Ambulanta ponedjeljkom, petkom i subotom radi prije podne (od 9.30 do 13 sati), srijedom dvokratno, a utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati. Za hitne slučajeve može se nazvati na 031 204 747.


Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med.
Kujice se tjeraju dva puta godišnje
Kod mačora sam zahvat odstranjivanja testisa traje oko pola sata, a nakon toga nema više naknadnih kontrola. Mačak prije kastracije dobiva opću anesteziju, ne smije jesti osam sati prije operacije. Sve to vrijedi i za pse. Sterilizacija i kastracija obavljaju se na identičan način, jedino što su psi veći i teži od mačaka, pa se vlasnicima čini i da se teže oporavljaju. Kujice se tjeraju dva puta godišnje, lakše ih je sačuvati od neželjenog parenja nego mačke.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike