Dome slatki dome
IZBOR MATERIJALA

Za vrtnu stazu najvažnija je pripremljena podloga
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Staza ne smije biti skliska poslije kiše, a održavanje treba biti jednostavno

Najčešće korištene staze u vrtovima, pogotovo u gradskim, one su načinjene od čvrstog materijala – kamene ili betonske ploče, kocke ili elementi raznih geometrijskih oblika koji su već predviđeni za određene kombinacije u shemi slaganja.


Danas se na tržištu nudi velik izbor takvih elemenata. U većini slučajeva takve staze zahtijevaju i ugradnju rubnjaka, koji sa svoje strane mogu biti uzdignuti iznad tijela staze ili opušteni u njezinoj razini. Posljednji omogućavaju brzo otjecanje vode sa staze, a samim tim ne dolazi do stvaranja naslaga mulja i rasta gljivica na kamenu ili betonu. Te staze imaju i drugu dobru značajku, a ta je da se lako čiste i održavaju. Problem nastaje ako se kojim slučajem koji od tih elemenata uništi ili ošteti jer je njegovo vađenje problematično. Takve su staze jako čvrste, otporne i dugotrajne. Mogu se koristiti i klasične cigle koje daju toplinu i intimni štih u vrtu. Preveliko šarenilo materijala i boja odaje pomanjkanje ukusa i unosi nemir u sliku vrta.


Kad se gradi koncepcija oblikovanja vrta, i to još u fazi dok je sve na papiru, dobro je odlučiti se i o korištenju pojedinih materijala. Jednom ugrađenu stazu teško je rušiti i ukloniti bez posljedica na okolnom terenu, stoga dobro promislite prije početka radova.


Na kosom terenu ponekad je potrebno napraviti i potporne zidove, koji su često i u funkciji ukrasa prostora. Materijal kojim su ti zidići obloženi diktirat će nam i odabir materijala za staze i pristupne putove.


Sama staza može biti nejednake širine po cijeloj dužini. U većim vrtovima takve staze unose razigranost i ublažavaju strogoću linija zgrada. Uz dobar odabir bilja uz stazu možemo stvoriti jedan zaista ugodan ambijent u svom vrtu, ma koliko malen ili velik on bio.


Materijal mora odgovarati brojnim zahtjevima; od toga da nije sklizak poslije kiše, da je ugodan stopalu, da ga se lako održava (čisti) te da je ugodan oku. Tvrdi su materijali kamen, kamene ploče, kamene kocke, betonske ploče i betonski elementi raznih oblika, cigle, ugrađeni šljunak u cementnom mortu ili gipsu. Mekane staze napravljene su od trave, sipine, drvenih tlakovaca, malča, pijeska ili kao kombinacija nekoliko materijala.


Ako odlučite sami postavljati stazu u svom vrtu, bez obzira na to koju vrstu pločnika izabrali, za postavljanje staza vrlo je bitna dobro pripremljena podloga. Potrebno je ukloniti sloj zemlje debljine do 30 cm, zatim na to mjesto nasuti šljunak, a na vrhu u debljini od dva-tri centimetra nasuti sitni pijesak. Na tako postavljenu i dobro poravnanu površinu možete slagati ploče bilo da su od prirodnog kamena ili nekog drugog materijala. Ako vam je ovaj način formiranja staza težak, možete ih jednostavno samo ukopati u zemlju, posebno kada su u pitanju staze od prirodnog lomljenog kamena.


Staze načinjene primjenom malča (sjeckane kore drveća) ne zahtijevaju posebne radove. Dovoljno je naznačiti buduću trasu staze, koja ne bi smjela biti dugačka i ravna, te malo poravnati nepravilnosti terena. Nakon toga malč se jednostavno istrese iz vreća i grabljama poravna pazeći pri tome da sloj na stazi ne bude deblji od 5 do 7cm. I ovdje se ne koriste rubnjaci. Jedina je mana takvih staza što se trebaju mijenjati nakon nekog vremena jer malč nije jako trajan materijal, pa se usitni s vremenom i onda gubi svoj izgled i svojstva. Takve su staze jako pogodne za primjenu u većim kamenjarima ili između gusto zasađenih biljaka i gredica. Poznate su i staze načinjene od kombiniranih materijala, ali su takve staze mala umjetnička remek-djela. Granitne kocke su materijal koji možete upotrijebiti na različite načine. Bitni su usklađenost i mjera i izbor materijala za kombiniranje. Odredite najbolju poziciju za staze u stražnjem dijelu vrta, što prirodnijeg izgleda. Ako nemate vremena za održavanje travnjaka stvorite zanimljive zone koristeći prirodne materijale za staze, cvjetne gredice i mjesta za odmor. Upotrijebite vanjsku rasvjetu koja je sigurna i estetski zanimljiva, poput solarne rasvjete. Za označavanje staze možete posaditi i niske živice (šimšir) koje će lijepo ograditi staze.
Jasminka Knežević
Jednom ugrađenu stazu teško je rušiti i ukloniti bez posljedica na okolnom terenu
Travnata staza za velike vrtove
Staza od trave je u većini slučajeva dio travnjaka okućnice, ali se preporučuje u jako velikim prostorima jer ne podnosi intenzivno gaženje. To znači da je takva staza gotovo neprimjetna jer ne odudara svojim izgledom. Nalazi se u travnjaku, ali najčešće se proteže između većih gredica zasađenih visokim trajnicama. Isto tako, travnate staze jedan su od glavnih elemenata u formalnim vrtovima.
Praktične staze iz kalupa
Na tržištu je dostupan velik izbor kalupa za vrtne staze, a rad s njima je praktičan, iako može potrajati ovisno o veličini površine. Poravnajte površinu, zalijte je vodom i postavite kalup. Prije prve uporabe poželjno je kalup premazati starim motornim uljem kako bi se lakše odvojio od betona. Beton se izlije u kalup, višak se pažljivo ukloni i pričekamo oko 45 minuta da se smjesa stegne.
Jednostavna šljunčana staza
Šljunčane staze izgledaju neobično, lako ih je izraditi i praktične su. Mogu biti prikladne i za vozila ako imaju deblji temelj. Mogu biti kombinirane s prirodnim kamenom. U pravilu su obrubljene. Za izgradnju staza treba odabrati šljunak s oštrim, nepravilnim rubovima jer pruža veću stabilnost. Treba izbjegavati zaobljeni riječni šljunak.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike