Dome slatki dome
KUHALO ZA VODU

I aspirin može očistiti kamenac
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Kuhalo za vodu praktičan je kuhinjski aparat, ali tijekom vremena u njemu se nataloži kamenac. Redovno uklanjanje kamenca je nužno, ovisno o kvaliteti vode koju koristite. Možete kupiti gotova sredstva za uklanjanje kamenca iz aparata, ali i vrlo jednostavno uz pomoć octa, limunske kiseline i praška za pecivo, to učiniti sami. U aparatu ćete opaziti bijeli talog, trebat će mu više vremena da zagrije vodu, a okus će biti drukčiji.

Aparat napunite s pola litre vode ili s velikom čašom vode. Dodajte dvije žlice octa. Uključite aparat i zakuhajte vodu i ostavite da stoji u aparatu još pola sata. Za to će se vrijeme kamenac otpustiti. Operite aparat kako biste uklonili miris octa. Očistiti kamenac možete i s limunskom kiselinom, ili s limunom. Kod vrlo malih naslaga kamenca unutrašnjost kuhala možete očistiti običnim limunom kojim ćete dobro istrljati posudu. Isperite čistom vodom. Kod jakih naslaga upotrijebite limunsku kiselinu u prahu. Napunite aparat s pola litre vode u koju ćete staviti žlicu limunske kiseline. Ostavite da stoji oko sat vremena. Ne smije se zagrijavati. Nakon toga dva puta isperite aparat hladnom vodom. I prašak za pecivo će poslužiti. Stavite žličicu ili dvije u aparat, napunite vode do pola i kratko zakuhajte. Prašak će se pjeniti. Ostavite da stoji sat vremena. Isperite hladnom vodom.

Za čišćenje kamenca može poslužiti i aspirin. U aparat stavite dva decilitra vode i tabletu aspirina. Zakuhajte i ostavite da stoji 30 minuta. Acetilsalicilna kiselina u aspirinu očistit će kamenac. Isperite čistom vodom. Kamenac će ukloniti i sredstvo za čišćenje zubnih proteza. Otopite jednu tabletu u vodi, nalijte u kuhalo, uključite ga kratko i ostavite vodu da se hladi sat vremena.
J.Kn.
Kod vrlo malih naslaga kamenca unutrašnjost kuhala možete očistiti običnim limunom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike