Svijet
BIVŠI ZATOČENIK LOGORA DEMANTIRAO REDATELJA I NOVINARA

“Dara” povod za nove laži o ratu
Objavljeno 24. veljače, 2021.
Redatelj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević i srbijanski novinar Milomir Marić, gostovali su u programu beogradske Happy televizije kada je Marić, hvaleći film "Dara iz Jasenovca", ustvrdio da tijekom rata u BiH zapravo nije bilo srpskih koncentracijskih logora ni sustavnog zlostavljanja, nego je to "propaganda". Marić je ocijenio i da je zapravo zlonamjerna propaganda spriječila da "Dara iz Jasenovca" bude nominirana za Oscara, nego je izabran "Quo vadis Aida" Jasmile Žbanić, koji tematizira genocid u Srebrenici.

"Za vrijeme rata u Bosni i otkrivanjem logora kod Prijedora, svjetska propaganda htjela je da dokaže da su se pojavili nacisti novog doba i da su to Srbi. Iako je taj logor bio otvoren, oni su mogli otići kad hoće, tu su bili sklonjeni da ih netko ne ubije. Prikazivali su onog mršavoga. Oni su njega poslije nahranili i odveli, prikazivali su ga po cirkusu u Europi", izjavio je Marić. Antonijević je to podržao konstatacijom da Marić govori o "onom s tuberkulozom koji je kao mršav", aludirajući na čuvenu fotografiju snimljenu 1992. godine, kada je skupina zapadnih novinara otkrila logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i Manjača, u koje su samozvane srpske vlasti internirale gotovo cjelokupno stanovništvo nesrpske nacionalnosti. Neki od zatočenika iza bodljikave žice toliko su mršavi da podsjećaju na prizore iz nacističkih logora.

Na suđenju u Haagu predstavljeni su brojni dokazi da su tamo počinjena ubojstva, strašna zlostavljanja i silovanja. Među zatočenicima je bio i Jusuf Arifagić. Komentirajući izjave Marića i Antonijevića Arifagić kazao je da ne može razumjeti takav jezik mržnje, i da vrijeđanje ne može izbrisati činjenice.

"Ne trebam se pravdati niti dokazivati Mariću da je logor Trnopolje bio logor i da su ondje ljudi ubijani, žene silovane. Nije valjda da su svi logoraši bolovali od tuberkuloze. Čovjek koji ima imalo savjesti ne može komentirati te snimke na taj način", rekao je Arifagić. H
POBIJENI, A TU NIJE BILO RATA?!
“Ako je to bio tranzitni centar, neka Marić dođe u moj Kozarac, pa ću mu pokazati spomen-obilježje s imenima mojih Kozarčana koji su pobijeni, iako u Kozarcu nije bilo ratnih djelovanja. Pa će moći da vidi kako je ubijeno šestero braće jedne obitelji. Tu treba doći i učiti. Ako želi shvatiti stvarnu istinu neka stane na rub masovne grobnice Tomašica. Ta tišina govori sve”, kazao je Jusuf Arifagić, koji se vratio u Kozarac nakon rata i osnovao farmu krava od koje žive i njegova i deseci drugih tamošnjih obitelji. Bio je zatočenik u tri srpska logora.
Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana