Regija
U SKLOPU PROJEKTA “MOBILNOST U GRADU BELIŠĆU”

Biciklistička staza povezala
Kitišance i Gat te povećala
atraktivnost ruta UA Osijek
Objavljeno 24. veljače, 2021.
KITIŠANCI/BELIŠĆE - Na biciklističkoj stazi Gat – Kitišanci u Kitišancima je jučer održana završna konferencija za novinare vezano uz projekt Mobilnost u gradu Belišću, na kojoj je predstavljena novosagrađena biciklistička staza. Staza je dio mrežnog projekta unaprjeđivanja mobilnosti na području Urbane aglomeracije (UA) Osijek. Projekt je financiran kroz ITU mehanizam (integrirana teritorijalna ulaganja) iz Europskog kohezijskog fonda.Staza duljine 4,2 kilometra prati državnu cestu D34 od Ulice kralja Zvonimira u Gatu i nakon izlaza iz Kitišanaca uključuje se na županijsku cestu do Belišća, a potom se izgrađenim biciklističkim stazama u Belišću povezuje s mrežom biciklističkih staza i više alternativnih pravaca koji vode do sjedišta urbane aglomeracije – grada Osijeka. Realizacijom projekta Belišće pridonosi sigurnosti i protočnosti u prometovanju gradskim i prigradskim relacijama, bez oslanjanja na rijetke autobusne linije, čineći putovanje fleksibilnijim, okolišno prihvatljivijim i, u usporedbi s automobilskim, jeftinijim, povećava se dostupnost obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih sadržaja u Belišću te se povećava i turistička atraktivnost biciklističkih ruta na području UA Osijek, naglasili su iz Grada Belišća.


- Glavna je aktivnost ovoga projekta bila izgradnja biciklističke staze Gat - Kitišanci, čiji je projektant tvrtka Rencon iz Osijeka, izvođač radova tvrtka Gebruder iz Bizovca, a nadzor je obavila Ines Cerovečki - kazala je zamjenica gradonačelnika Belišća i voditeljica projekta Ljerka Vučković.

Objasnila je kako je taj projekt samo jedan u nizu realiziranih u okviru ITU mehanizma Urbane aglomeracije Osijek, kroz koji su izgrađene ili se grade i druge biciklističke staze u okolici. Vučković je navela i da je staza Gat - Kitišanci zapravo samo dio ili prva faza velikog projekta, s obzirom na to da je Grad Belišće u okviru projekta prekogranične suradnje s Mađarskom već izgradio treću fazu staze, koja vodi kroz Ulicu Matije Gupca i Borik u Belišću, a njegova je druga faza dio koji prolazi od Kitišanaca do Belišća.

- Vjerujemo da je to i odlično sigurnosno rješenje, a uz rekonstrukciju dionice D34, koja se planira, imat ćemo uređenu mrežu biciklističkih staza koja će nas povezati i s drugim mjestima i zaokružiti turističke projekte Grada - zaključila je Vučković.
Lidija Aničić
Ukupna je vrijednost projekta 6,4 milijuna kuna, od čega je 55 posto iznosa, ili 3,5 milijuna, financirao EU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana