Kultura
OBJAVLJENI KANDIDATI ZA PRESTIŽNU NAGRADU IVAN GORAN KOVAČIĆ

Među 5 finalista je Marijana Radmilović iz Vinkovaca
Objavljeno 24. veljače, 2021.

Alen Brlek, Stipe Grgas, Marijana Radmilović, Evelina Rudan i Nada Topić finalisti su Nagrade "Ivan Goran Kovačić", koja se dodjeljuje za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, priopćili su organizatori pjesničke manifestacije Goranovo proljeće.


Pet finalista Nagrade izabralo je prosudbeno povjerenstvo od stotinjak prijavljenih naslova iz dvogodišnje hrvatske pjesničke produkcije. Brlek je u finale ušao sa svojom zbirkom "Sang" (HDP, 2019.), Grgas sa zbirkom "Zablaće" (Meandarmedia, 2019.), Radmilović sa zbirkom "Putovanje oko tijela" (Meandarmedia 2019.), Rudan sa zbirkom "Smiljko i ja si mahnemo" (Fraktura 2019.), a Topić sa zbirkom "Stope u snijegu" (Meandarmedia 2019.). ​Prosudbeno povjerenstvo činili su Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar.


Jezik i tijelo, ocjenjuje povjerenstvo, izazovna su teme knjige pjesama Marijane Radmilović "Putovanje oko tijela", organizirane vrlo narativno i vođene impulsom traženja onoga što je bilo živo i što, zbog ne uvijek dohvatljivih razloga, uzmiče pred osjećanjem propadanja. Radmilović je rođena 1971. u Vinkovcima, a studij hrvatskoga jezika i književnosti završila je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku. Kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti radi u Ekonomskoj školi u Vukovaru. Živi u Osijeku. Piše pjesme, priče te pjesme i priče za djecu. Dosad je objavila tri samostalne zbirke poezije: "Portreti nepoznatih žena" (1998.), "Bolest je sve uljepšala" (2003.) i "Putovanje oko tijela" (2019.). Za zbirke poezije dobila je nagrade: Ivan i Josip Kozarac, Dobriša Cesarić, Kvirin za mlade pjesnike te Duhovno hrašće.


Povjerenstvo je ocijenilo da je "Sang" Alena Brleka knjiga koja svjedoči o mogućnosti pjevanja o svijetu i svetome, bez upadanja u praznu brbljavost. Za "Zablaće" Stipe Grgasa povjerenstvo smatra da je ta zbirka pjesnički iskorak teoretičara u poetsku kartografiju vlastitog rodnog mjesta. "Smiljko i ja si mahnemo" zbirka je, prema mišljenju povjerenstva, koja iznova pokazuje da Evelina Rudan kao malo tko u našoj poeziji čakavici zna udahnuti lakoću i živahnost. Knjiga pjesama Nade Topić "Stope u snijegu" ističe se originalnim pristupom po mnogočemu zahtjevnoj lirskoj građi, ocijenilo je tročlano povjerenstvo.
Nagrada "Ivan Goran Kovačić" dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Novi laureat ili laureatkinja bit će proglašen 15. ožujka, uoči Goranova proljeća. U konkurenciji za Nagradu našle su se knjige objavljene u razdoblju od 1. studenoga 2018. do 31. listopada 2020. godine. Nagrada se sastoji od novčanog dijela u iznosu od 10.000 kn, plakete te skulpture, rada akademskog kipara Igora Rufa.


Tanja Kvorka
OD 2019. GODINE
Nagrada se dodjeljuje od 2019. godine, u okviru manifestacije Goranovo proljeće, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji. Prva dobitnica nagrade Ivan Goran Kovačić bila je Martina Vidaić za knjigu "Mehanika peluda". Za nagradu nisu mogle konkurirati knjige članova Odbora Goranova proljeća, kao ni izdanja SKUD-a Ivan Goran Kovačić, koji nagradu dodjeljuje.
Najčitanije iz rubrike