Svijet
NAKON PADA ISLAMSKE DRŽAVE SPORA REPATRIJACIJA

Oko 130 djece podrijetlom sa zapadnog Balkana još je u kampovima u Siriji
Objavljeno 23. veljače, 2021.

Najmanje 130 djece podrijetlom iz država zapadnog Balkana još je uvijek u izbjegličkim kampovima u Siriji, nastalim nakon pada terorističke Islamske države (IS), a proces njihove repatrijacije odvija se vrlo sporo ili je potpuno blokiran, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Taj portal specijaliziran za praćenje sudskih procesa te pravna pitanja podsjetio je kako su početkom veljače Ujedinjeni narodi pozvali države da osiguraju povratak svojih građana iz prenatrpanih kampova na sjeveroistoku Sirije. Procjena je kako u tim kampovima uspostavljenim nakon poraza IS boravi približno 27.000 izbjeglica, od čega je 19.000 iz Iraka te 8000 iz drugih zemalja, uključujući one na zapadnom Balkanu.

BIRN je prikupio informacije koje pokazuju kako je među 130 djece podrijetlom iz te regije, koje su tamo odveli roditelji koji su se pridružili IS-u, najviše onih čija je matična država BiH, a riječ je o njih približno 70, dok je podrijetlom iz Albanije oko 40 djece. Posljednja organizirana repatrijacija državljana BiH, pa tako i djece iz sirijskih kampova, u matičnu državu organizirana je u prosincu 2019. godine. Tada su u suradnji s vladom SAD-a zračnim mostom u BiH stigle 24 osobe. Među njima je bilo 11 muškaraca koji su se borili u redovima islamističkih terorista, a protiv svih su podignute optužnice za terorizam i suočeni su sa sudskim procesima. Šest žena i 11 djece koji su također stigli uključeni su u program rehabilitacije.

Psihologinja Elma Omersoftić kaže kako je među njima troje školskog uzrasta te kako su se dobro uklopili u obrazovni sustav, a njihovim je majkama osigurana psihološka potpora kako bi i same mogle pomoći djeci da se uklope u novu sredinu i prevladaju ratne traume.

U vladi Sjeverne Makedonije raspolažu podacima kako se u izbjegličkim kampovima sada nalazi 20-ak djece koja čekaju repatrijaciju u matičnu državu, a Crna Gora ima saznanja o dvoje djece iz te zemlje, u sličnoj situaciji. U Crnu Goru vratilo se deset osoba i svi su pod posebnim nadzorom vlasti. Sjeverna Makedonija je 2020. usvojila nacionalni program integracije i resocijalizacije povratnika iz Sirije i Iraka kroz koji bi trebalo proći oko 150 osoba od kojih se 80 dosad vratilo u zemlju, a 27 je podvrgnuto kaznenom progonu zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima. O državljanima Srbije koji su bili povezani s Islamskom državom nema dostupnih podataka, no BIRN procjenjuje kako ih je u kampovima u Siriji sada najmanje 20.

Hina
Od 2019. nitko se u Bosnu i Hercegovinu nije organizirano vratio iz Sirije i Iraka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana