Svijet
AUSTRALCI NEĆE DORAĐIVATI ZAKON

Facebook će morati plaćati vijesti
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Australija neće mijenjati zakon koji će prisiliti Facebook i Google da medijima plate sadržaj koji prenose, rekao je tamošnji ministar financija uoči završne rasprave i glasanja u parlamentu. Spor s tehnološkim divovima je zbog zakona koji se smatra globalnim presedanom. Neke zemlje poput Kanade i Velike Britanije razmišljaju da donesu sličan zakon.

Facebook je zbog toga prosvjedovao tako što je blokirao vijesti te račune nekih vladinih agencija. Razgovori između Australije i Facebooka tijekom vikenda nisu urodili plodom. Uoči rasprave u parlamentu ministar financija i zastupnik u Gornjem domu Simon Birmingham rekao je da neće biti novih amandmana.

- Zakon je uravnotežen. On osigurava da se australske vijesti koje proizvedu australski mediji plate, i to pošteno i legitimno - izjavio je. Vlada bi po zakonu mogla imenovati arbitra da odredi naknade ako privatni pregovori propadnu.

Google se prošli tjedan ipak dogovorio s najvećim izdavačima. "Nema razloga da i Facebook to ne učini", kaže Birmingham. Facebook je odbio komentirati zakon koji je prošao u Donjem domu i ima većinu u senatu. Treće čitanje i završno glasanje očekuje se u utorak. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana