Novosti
NOVI CJENIK VATROGASNIH INTERVENCIJA

Neispravni sustavi za dojavu požara donose veliki trošak
Objavljeno 22. veljače, 2021.

Hrvatska vatrogasna zajednica u javno savjetovanje uputila je prijedlog cjenika vatrogasnih intervencija. Takav cjenik postojao je i ranije, samo se sada mora uskladiti s novim Zakonom o vatrogastvu.

Cijene vatrogasnih troškova odnose se, između ostaloga, na tvrtke koje prema zakonu moraju imati ispravnu protupožarnu dojavu. Naime, nije rijetkost da vatrogasci jure gasiti požare nakon dojava iz raznih tvornica i drugih tvrtki, a kada dođu na mjesto događaja, od požara ni "p", već se radilo o neispravnom sustavu koji se uključio samo zato što ga vlasnici ne održavaju.

Ako je vatrogasna postrojba intervenirala po lažnoj dojavi, tvrtka može snositi stvarni trošak intervencije vatrogasne postrojbe po lažnoj dojavi, sukladno cjeniku vatrogasnih intervencija Hrvatske vatrogasne zajednice. Vatrogasna intervencija je skup mjera, radnji i postupaka koje provode vatrogasne snage u vremenu od zaprimljene dojave do povratka u vatrogasnu postaju, na temelju dojave ili zapovijedi nadležnog vatrogasnog zapovjednika te se početak sata računa kao vrijeme koje započinje zaprimanjem dojave, a ukupan broj sati se utvrđuje povratkom u vatrogasnu postaju.

Cjenik se primjenjuje i kada dobrovoljno vatrogasno društvo ili profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu intervenira na događaju izvan svog područja odgovornosti i djelovanja, na temelju zapovijedi nadređenog zapovjednika te ima pravo na naknadu nastalih troškova kao i kada javna vatrogasna postrojba čiji su profesionalni vatrogasci uključeni intervenira izvan područja za koje je osnovana. Tada vatrogasci imaju pravo na naknadu svih nastalih troškova, osim plaće uključenih vatrogasaca koja je sufinancirana iz državnog proračuna. Ova odredba iz cjenika odnosi se na događaje kada vatrogasni zapovjednici pošalju vatrogasne postrojbe na primjer na područje općine koja inače nije u njihovoj nadležnosti. Tada nastaju dodatni troškovi koje imaju pravo naplatiti.

Cijena vatrogasne intervencije je zbroj cijene vatrogasne tehnike koja se koristi prilikom vatrogasnih intervencija te rada vatrogasca. Tako, na primjer, sat djelovanja manjeg ili većeg vatrogasnog vozila s vodom plaća se po 400 kuna, kao i navalna vozila, autocisterne te manje navalno vatrogasno vozilo za gašenje vodom i pjenom te spašavanje. Veće navalno vozilo za gašenje vodom i pjenom te spašavanjem po satu košta 450 kuna kao i vozilo za gašenje požara pjenom u kemijskim industrijama, te manje vozilo za gašenje požara vodom, pjenom i prahom. Po 500 kuna na sat cijena je većeg vatrogasnog vozila za gašenje požara vodom, pjenom i prahom, vozila s prahom i ugljikovim dioksidom te vozila s vodom, pjenom, prahom i CO2. Sat vozila za spašavanje s visina s autoljestvama bez košare iznosi 500 kuna, s košarom 700, a hidraulička zglobna i teleskopska platforma s košarom za spašavanje po 750 kuna. Izlazak zapovjednog vozila košta 200 kuna, malog vozila za prijevoz vatrogasaca 300, srednjeg 400, a velikog 500 kuna na sat. Vatrogasni čamac, ovisno o veličini, naplaćuje se od 200 do 600 kuna po satu, a brodica snage veće od 180 kW i 7000 kuna. Cijena raznih vrsta letjelica po satu se kreće od 9188,71 kuna za helikopter Bell 206 do čak 71.889,05 kuna za letjelicu C1-415. Sve cijene su bez PDV-a.

Trošak rada vatrogasca obračunava se prema trajanju intervencije, a trošak pogonskog goriva obračunava se prema prijeđenom putu. Cijena rada vatrogasca izražena je u brutoiznosu. Sat rada vatrogasca, uključujući vozača vatrogasnog vozila, iznosi 150 kuna. Prijeđeni put vatrogasnim vozilom većim od 3 tone nosivosti plaća se 15 kuna po kilometru, a prijeđeni put vozilom do 3 tone nosivosti 10 kuna po kilometru.

Sandra Lacić