Regija
PROJEKT OD GOTOVO 21 MILIJUN KUNA

EPIcentar Sequoia ulazi u završnu fazu provedbe
Objavljeno 20. veljače, 2021.
SLATINA - Budući da se provedba projekta EPIcentar Sequoia Slatina bliži kraju, gradonačelnik Denis Ostrošić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić posjetili su gradilište, gdje su ih s trenutačnom situacijom upoznali predstavnici tvrtke Domogradnja Virovitica, direktor Siniša Gregorić, tehnički voditelj Slaven Gerenčir i pomoćnik voditelja radova Dalibor Bičanić.

S obzirom na skoru završnicu radova, ali i na aktualne vremenske prilike, trenutačno se uređuje okoliš, izrađuju se drvene pergole i sjenice, uređuje se dječje igralište te se obavljaju radovi na izradi stepenica i nasipavanju staza. Proljetno vrijeme tijekom ožujka omogućit će nastavak uređenja travnatih površina, sadnje drveća, grmova i cvijeća, postavljanja klupa za odmor uz staze, kao i uređenje parkirališta.

- Obišli smo gradilište i vidjeli sve što je do sada odrađeno te smo dobili sliku onoga što će se dogoditi u idućih mjesec i pol - dva. Raduje me što radovi teku planiranom dinamikom i mislim da će krajnji rezultat biti na zadovoljstvo svih Slatinčana, ali i onih koji će doći kao gosti. Također možemo biti zadovoljni što do prije dvije godine zapušteni prostor u samom središtu grada postaje "slatinska ljepotica" i što će kroz projekte koje planiramo u sljedećem razdoblju, a to su uređenje Trga sv. Josipa i revitalizacija Parka 136. slatinske brigade, to biti prelijepa cjelina, na koju će biti ponosni svi Slatinčani, pa i šire - istaknuo je gradonačelnik te dodao kako će ovaj projekt izravno utjecati i na razvoj turizma te potaknuti društveno-gospodarski razvoj grada.

Podsjetimo, EPIcentar Sequoia Slatina jedan je od najvećih projekata na području Slatine, ukupne vrijednosti 20.748.816 kuna. Nositelj projekta je Grad Slatina, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a i gradska Turistička zajednica. Projekt je prijavljen na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Glavni je cilj projekta revitalizacija zaštićene prirodne baštine, čak 214 godina starog stabla mamutovca, sekvoje, koje se sa 63 metra visine i opsegom od 5,9 metara smatra najvećim stablom na slatinskom području, a to je vrlo vjerojatno i najveća sekvoja u Hrvatskoj. Lijepo oblikovane krošnje, to jedinstveno stablo zaštićeni je spomenik prirode od 1967. godine. Projektom EPIcentar Sequoia Slatina sekvoja će biti dodatno zaštićena i uređen cijeli okoliš, što podrazumijeva izgradnju i uređenje edukativno-posjetiteljsko-informativnog centra s hostelom i drugim sadržajima poput konferencijske dvorane, interpretacijskog centra, dvorane za edukacije i prezentacije, ureda za volontere i suvenirnice te poučne staze u zaštićenom parku i oko mamutovca, restorana, dječjeg igrališta i promatračnice.
P. Žarković
Slatinska sekvoja stara je 214 godina, visoka 63 metra, opsega 5,9 metara. Pod zaštitom je od 1967. godine
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike