Magazin
KREATIVNA EUROPA: HRVATSKO IZDAVAŠTVO

Na margini: Nezaboravni grafički romani koji razbijaju stereotipe
Objavljeno 20. veljače, 2021.

Postoje priče koje zaslužuju da ih se čuje, priče koje razbijaju stereotipe i govore o temama o kojima se dugo šutjelo. Zato V.B.Z.-ov projekt "Na margini" predstavlja tri nagrađivana grafička romana mladih europskih autorica koje govore o svojim iskustvima, životima svojih bližnjih, odrastanju, traumama i pobjedama s kojima se svi možemo poistovjetiti.

Biblioteka "Na margini" jedinstveni je trogodišnji projekt pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, koji se fokusira na objavljivanje vrhunskih djela europske književnosti, i to uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta (poezija, grafički romani, dječje knjige, kratke priče). Jedan od naglasaka projekta je i prijevod hrvatskih autora na strane jezike. Djela uvrštena u projekt otvaraju teme o problemima s kojima s suočavaju manjinske i marginalizirane društvene skupine. Druga godina projekta posvećena je ženskim glasovima i iskustvima. Projekt "Na margini" realizira se uz potporu programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture RH. Više od samom projektu pročitajte na web-stranici https://namargini.vbz.hr/

MAGNHILD WINSNES

O KNJIZI "PSSST - DOBA TAJNI": Hanna provodi svako ljeto na moru kod ujaka s rođakinjama Siv, koja je njezinih godina, i nešto starijom Mette. No Siv se promijenila od prošle godine. Više je ne zanima brojenje rakova ili kukaca koje uhvate, već su joj interesantnije dogodovštine njezine velike sestre Mette: dečki, izlasci i zabave. Hanna je još uvijek zaigrana i nije vična suptilnom umijeću čuvanja adolescentskih tajni. Ali ovo ljeto mijenja sve… Ocrtavajući različita Hannina iskustva i ljetne dogodovštine, autorica s puno humora, ali i ozbiljnosti, prikazuje Hannin proces odrastanja, ono krhko i nesigurno vrijeme između djetinjstva i puberteta te sve burne emocije koje ga prate. U knjizi je malo teksta i ona pripovijeda priču ilustracijama. Na taj se način mladi čitatelji usredotočuju na vizualni aspekt, a prekrasne ilustracije pružaju im mnogo mogućnosti za interpretaciju. Oni sami otkrivaju detalje, promjene osjećaja likova, donose zaključke te grade svoje rukavce priče. Nježne, pastelne ilustracije kao da nam donose miris ljeta iz djetinjstva i prve ljubavi. "Pssst" je preveo Bekim Sejranović.



O AUTORICI: Magnhild Winsnes (1980.) nagrađivana je i poznata norveška animatorica i ilustratorica. Radila je kao animatorica, redateljica i producentica na nekoliko animiranih filmova, među kojima je "Danski pjesnik" u režiji Torilla Kovea, nagrađen Oscarom za najbolji kratkometražni animirani film. Godine 2017. objavila je svoj prvi grafički roman za djecu i mlade "Pssst" i za njega je dobila niz značajnih nagrada u Norveškoj i regiji. Knjiga je osvojila norvešku Nagradu kritičara za najbolju knjigu za djecu i mlade u 2017. godini. U 2019. ilustrirala je knjigu za mlade - Jenteboka. Nina og Ellens guide til puberteten ("Knjiga za djevojke. Ninin i Ellenin vodič za pubertet") za koju je dobila nagradu Ministarstva kulture Kraljevine Norveške za najbolju publicističku knjigu 2019.

MARIA STOIAN

O KNJIZI "SHVATI TO KAO KOMPLIMENT": Višestruko nagrađivan strip - zbirka dvadeset priča koje slikom i tekstom progovaraju o seksualnom nasilju i uznemiravanju, seksualnom nasilju u bliskim odnosima i zlostavljanju djece. Priče su prikupljene od uglavnom anonimnih ljudi, preko interneta i online intervjua, a autorica ih je prepričala i ilustrirala. Svaka je priča oblikovana u drukčijem narativnom i ilustrativnom stilu, kako bi se naglasili jedinstven glas i iskustvo svake žrtve nasilja, a autorica uspijeva u svakoj priči, na samo nekoliko stranica, iskazati kompleksne emocije koje su doživjele žrtve nasilja. Važno je naglasiti da priče ne govore samo o zlostavljanju žena; u njima se problematizira i seksualno uznemiravanje muškaraca, djece te istospolno seksualno nasilje. Ova knjiga podsjeća žrtve zlostavljanja da nisu same, kao i sve nas da nešto poduzmemo jer seksualno uznemiravanje, fizičko ili verbalno, baš nikada ne treba shvatiti kao kompliment. Ona nije samo društveni komentar i apel, već i iznimno umjetničko djelo koje daje glas onima koji su zlostavljani i utišani i koje može doprinijeti što otvorenijem razgovoru o seksualnom zlostavljanju te time, što je najvažnije, zaštiti žrtve.



O AUTORICI: Maria Stoian ilustratorica je i stripašica. Rođena je u Rumunjskoj, a živi u Škotskoj i predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Edinburghu. Stalo joj je do feminizma, stanja u svijetu i do toga da nam svima bude bolje. Stripove objavljuje u New Yorkeru i u antologijama stripa kao što su Drawing Power i We Shall Fight Until We Win, a njezini stripovi redovito se pojavljuju u digitalnoj publikaciji The Nib, koja je fokusirana na političku karikaturu, grafičko novinarstvo i strip-eseje o aktualnim društvenim pitanjima. Također voli izrađivati fanzine i trenutačno vjerojatno negdje provjerava svjetske vijesti. Strip "Shvati to kao kompliment" objavila je 2015. i za njega je dobila nagradu nezavisnih izdavača Independent Spirit za najbolju knjigu 2016. godine. Strip je nagrađen i britanskom nagradom za najbolji grafički dizajn knjiga, British Book Design Award, te nagradom SICBA (Škotskog nezavisnog udruženja stripa) za najbolji strip. Prevoditeljica ovog izdanja na hrvatski je Tatjana Jambrišak.

​ANA PENYAS

O KNJIZI "MI ŽENE SMO UVIJEK DOBRO": Grafički roman koji, ističe nakladnik, daje glas ženama starije dobi koje su život provele kao kućanice, ušutkane i nevidljive, posvećene svojim obiteljima, a sada svoje dane provode uglavnom same. Junakinje stripa, koji je V.B.Z. objavio u prijevodu Nikole Pezića, dvije su udovice u osamdesetim godinama - Maruja i Herminia, autoričine bake...

O AUTORICI: Penyas je za roman 2018. dobila Nacionalu španjolsku nagrade za strip, a prilikom dodjele rekla je kako je manje važno to što je ona prva žena kojoj je dodijeljena ta ugledna španjolske nagrade, a mnogo važnije što je nagradu osvojila priča o ženama, i to onima starije generacije. Obrazlažući nagradu žiri je istaknuo da je riječ o grafičkom romanu koji "daje glas jednoj ušutkanoj generaciji žena te uvodi inovacije u grafičkoj umjetnosti i integrira poetiku stripa s elementima iz drugih umjetničkih medija".

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Tri poučne priče
“Mi žene smo uvijek dobro” Ane Penyas prekrasan je grafički roman, dobitnik Nacionale španjolske nagrade za strip 2018., koji daje glas ženama starije dobi koje su život provele kao kućanice, ušutkane i nevidljive, posvećene svojim obiteljima. Svoje dane sada provode uglavnom same... Rumunjsko-britanska autorica Maria Stoian prikupila je niz anonimnih priča različitih ljudi koje je ispričala svojim riječima i ilustrirala u grafičkom romana “Shvati to kao kompliment” i time dala glas žrtvama seksualnog nasilja iz svih dobnih i rodnih skupina. Strip za tinejdžere “Pssst - doba tajni”, Oscarom nagrađene norveške ilustratorice i animatorice Magnhild Winsnes, sugestivnim ilustracijama oslikava osjetljivo vrijeme prelaska iz djetinjstva u adolescentsko doba.
Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike