Regija
VIROVITIČKO GRADSKO VIJEĆE

Izglasali de minimis potpore za ulagače
Objavljeno 18. veljače, 2021.
VIROVITICA

Na aktualnom satu Gradskg vijeća postavljena su pitanja o virovitičkoj tvornici šećera, slučaju Palm te kako Grad stoji s trenutnim zaduženjima. Odgovarajući na pitanja o budućnosti tvornice šećera, koja je trenutno u predstečajnom postupku, gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako se politika ne smije miješati u poslovne odluke privatnih tvrtki, pa ni tvornice šećera. Podsjetio je na pad kvoti, manjak proizvođača šećerne repe te niske cijene šećera, problem s kojim se bore i puno razvijenije zemlje.

- Možemo reći da je šećerana "konzervirana". Čeka se odgovor na pitanje hoće li se dio pogona iskoristiti za sušionicu povrća ili će poslužiti za obradu sirovog šećera ili nešto treće. Mi kao Grad možemo samo utjecati na uvjete proizvodnje, a to znači da smo s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković već razgovarali da se povećaju površine pod šećernom repom i poticaji za proizvodnju kako bi ona bila isplativija našim poljoprivrednicima i kako bi se danas-sutra kampanja opet vratila u virovitičku šećeranu – rekao je Kirin, izrazivši žaljenje zbog izgubljenih radnih mjesta.

Na upit što je sa slučajem Palm, Kirin je rekao kako je prvi u ime Grada podnio prijave te da su dosad obavljena brojna vještačenja, ali da i sami čekaju odgovor u kojoj je fazi slučaj.

Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog predsjednice Vijeća Lahorke Weiss da pošalju dopis Državnom odvjetništvu da se službeno očituju o pitanju istrage nestanka 17 milijuna kuna iz proračuna Grada u razdoblju od 2013. do 2019. godine, odnosno u slučaju Palm.

Na upit koliko je s današnjim danom Virovitica zadužena, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić odgovorio je kako je Grad zadužen oko 26 milijuna kuna, što uključuje i zaduženja virovitičkih tvrtki, škola i vrtića, a gradonačelnik Kirin naglasio je kako unatoč svemu Grad nikome nije ostao dužan ni jedne kune.

Vijećnici su na sjednici izglasali program de minimis potpora za nove investicije u poduzetničkim zonama Grada od 2021. - 2023. godine te Pravilnik o kupoprodaji građevinskog zemljišta.

U odnosu prema starom programu, za ostvarivanje potpore potreban je nešto veći broj zaposlenih, a izvozna orijentiranost više nije uvjet za potporu te preseljene tvrtke iz centra grada u poduzetničke zone više ne ostvaruju potporu. V.G.
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike