Regija
TKO JE DUŽAN UKLONITI OTPAD S TRGA SLOBODE?

Nabacano smeće u centru grada
Objavljeno 19. veljače, 2021.
U Baranjskoj čistoći tvrde kako preuzimaju samo posude, a ne razbacani otpad
BELI MANASTIR

Dobrodošlica u jedini baranjski grad daleko je od one srednjoeuropske.

Svi koji u njega dođu, vlakom ili autobusom, prvo ugledaju oronulu Adicu - zgradu nekadašnjeg hotela i restorana, koja je već odavno zrela za rušenje. Nekoliko stotina metara dalje, na putu prema gradskom središtu, još je jedna oku neugodna oaza. Već mjesecima, naime, pogled puca na kontejnere smještene iza zgrada na Trgu slobode, točnije na hrpu raznog otpada razasutog oko kontejnera, počevši od kartonskih kutija, pa sve do madraca koje je netko tamo odbacio i ‘‘pravi se lud‘‘, iako vjerojatno zna da je odlaganje takvog otpada na deponiji - besplatno. I dok je sanacija zgrade Adice zahtjevan zahvat (koji nije u ingerenciji Grada i njegovih tvrtki), ne čini se da ista priča vrijedi i za uklanjanje tog otpada. No, sudeći prema razvoju situacije, očito je da će to sve skupa potrajati. Prepucavanja i nadalje traju, svatko za sebe misli da je u pravu, a madrace, kutije i ostalo nitko ne uklanja. Na prvi pogled sumnja pada na Baranjsku čistoću, tvrtku koja skrbi o svebaranjskom otpadu. Njezin ravnatelj Damir Paulić ne slaže se s ovom konstatacijom.

- Sukladno Zakonu o komunalnim djelatnostima, ali i drugim zakonima koji se odnose na učinkovito gospodarenje otpadom, riječ je o privatnoj odgovornosti. To je privatno vlasništvo i odgovoran je onaj koji je otpad tamo odložio - objašnjava Paulić, naglašavajući kako je Baranjska čistoća dužna preuzeti samo posudu (kantu ili kontejner), a ne ono što je uz nju. Marko Bogatić, predsjednik GO-a SDP-a, stanar tamošnjih zgrada koji na ovom primjeru želi ukazati na nedovoljnu angažiranost te neučinkovitost Baranjske čistoće i Grada, upozorava kako otpad tamo odbacuju i osobe koje nisu stanari zgrada, u čemu je u pravu. No Paulić i na to ima odgovor.

- U nadležnosti Baranjske čistoće nije utvrđivanje krivca. Za to postoje druge institucije, policija ili komunalno redarstvo. Činjenica je da je odlaganje glomaznog otpada, kao što su madraci, u ovom slučaju nezakonito, kao i odlaganje otpada od strane korisnika poslovnih prostora smještenih u zgradi. Djelatnici Baranjske čistoće otpad razbacan oko kontejnera neće ukloniti sve dok ne dobiju nalog od Gradske uprave, nakon čega ćemo odrađeni posao fakturirati Gradu koji se, pak, naplatiti mora od onoga tko je otpad tamo odložio - podvlači Paulić.

Nadzor je obavio i jedan jedini gradski komunalni redar, utvrdivši pritom kako je otpad nepropisno odložen. Njegovo je uklanjanje naređeno vlasniku ili posjedniku nekretnine, koji bi ‘‘po prstima‘‘ trebao dobiti, ako to ne učini, nakon 22. veljače, kada je komunalni redar najavio ponovni dolazak na lice mjesta.

U međuvremenu, Bogatić se oglasio još jednim priopćenjem u kojem tvrdi kako otpad u središtu grada ne smije biti slika grada. Predlaže češći odvoz, zasebne spremnike za pravne osobe, sufinanciranje prostora za spremnike te postavljanje nadzornih kamera.

Ivica Getto
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana