Kultura
U GALERIJI ZAGREBAČKOG SC-A

Izložba “Zlatna žila” Antuna Maračića
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Izložba fotografija "Zlatna žila" autora Antuna Maračića održat će se u Galeriji SC-a od 19. veljače do 5. ožujka. Izložba se danas, 19. veljače, može pogledati od 18 sati do 21 sat, a nakon toga radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

- U materijalu ove izložbe "zlatna žila" manifestira se kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih za zlato i proizvode od zlata. No tim je motivima zajednička suprotnost izvornom značenju termina, negativni predznak te dosljedno – ironična intonacija. Jer, umjesto akumulacije materije iz naslova, riječ je o njezinu nestajanju, odsutnosti. Najraniji radovi nastaju u 90-im godinama prošlog stoljeća, početkom i u vrijeme rata, kada je iz zlatarskih izloga bio uklonjen sav dotad izlagan nakit, a ostali su samo prazni stalci za ogrlice, prstenje, naušnice... Dvadesetak godina poslije, bez primisli na njegovanje tematske linije (štoviše, tek tada sam osvijestio taj nehotičan lajtmotiv), opet se pojavljuje zlato. Drugim povodom i vizualno u posve različitom, ovaj put "bučnom" izdanju, no također u procesu svoje evaporacije, odnosno tranzicije. Sredinom 2000-ih, naime, u Zagrebu i u drugim hrvatskim gradovima dolazi do masovne pojave stotina stanica za otkup zlata. "Pitoresknost" i semantika tih trgovina sugerira persuazivnu nervozu, žurbu da se potencijalnog klijenta što prije i bez ikakvih mogućih propusta nagovori na prodaju... - stoji u programu izložbe. T.K.
NAGRAĐIVANI AUTOR ROĐEN U NOVOJ GRADIŠKI
Antun Maračić rođen je 1950. u Novoj Gradiški. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, predmet likovne umjetnosti, 1971., te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Kao multimedijalni umjetnik priredio je pedesetak samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobio je više nagrada za svoj rad, a njegovi se radovi nalaze u brojnim tuzemnim i inozemnim zbirkama. Kao autor kustos osmislio je i postavio velik broj izložbi domaće i međunarodne umjetnosti. Vodio je Galeriju SC, Galeriju Zvonimir, Galeriju proširenih medija te Galeriju Forum u Zagrebu te bio ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike