Crna kronika
DEVET MJESECI NAKON POLICIJSKE AKCIJE

Četvorica uhićenih dilera droge iz Rockatikija ostaju i dalje u istražnom zatvoru
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Lani uhićeno 118 dilera i zaplijenjeno oko 50 kilograma raznih droga

U lipnju prošle godine osječki su policajci uhitili devet osoba koje su osumnjičili za dilanje droga u narodnjačkom klubu Rockatiki. Videosnimke uhićenja policija je objavila i na svojim službenim stranicama, a kao prvoosumnjičeni je naveden Osječanin Dario K., koji je imao u najmu narodnjački klub Rockatiki u Osijeku. U istražnom zatvoru još su uvijek Dario K., Arijan V. i još dvije osobe.


Ustavni sud odbio je žalbu Arijana V. na rješenje o produženju istražnog zatvora koji može trajati do 9. ožujka ove godine, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela. Arijan V. žalio se da iz nadzirane komunikacije ne proizlazi da se on aktivno bavio preprodajom droge te da u stanu u kojem se, kako tvrdi, slučajno zatekao jer se dan prije posvađao s roditeljima, nije pronađena ni droga ni otisci papilarnih linija ili drugih fizioloških tragova koji bi se mogli povezati s njime. Inače, zatečen je u stanu koji je Dario K. unajmio. Arijan je u žalbi izrazio sumnju da mu je istražni zatvor produžen samo da bi ga se natjeralo na priznanje djela, a to je potkrijepio tvrdnjama da je suokrivljenica, koja je priznala (ne)djelo, puštena na slobodu. Također je navodio da je nekim okrivljenicima koji se terete za puno teža kaznena djela, a o kojima se svakodnevno piše u medijima, omogućena obrana sa slobode, pa tako i njega treba pustiti. Žalio se i da trajanje istražnog zatvora nije razmjerno djelu koje mu se stavlja na teret. Sve njegove žalbe su odbijene.


- Ustavni sud utvrđuje da se osporena rješenja u obrazloženju opasnosti da će podnositelj ponoviti kazneno djelo temelje na okolnostima samog načina počinjenja kaznenih djela. Za njih postoji osnovana sumnja da ih je zajedno s ostalim suokrivljenicima počinio, posebno upozoravajući na to da su svi suokrivljenici dulje razdoblje postupali dogovorno i planirano, udruživši se radi počinjenja kaznenih djela. Pritom ih se tereti da su iskazali izrazitu upornost u činjenju kriminalnih aktivnosti koje su bile usmjerene na kontinuiranu opskrbu drogom kokain i drugih vrsta droge osoba s područja Osijeka i okolice, te osoba s područja Srbije, kroz šifriranu komunikaciju i ustaljene načine dopreme droge. To ukazuje i na pravilnost zaključka nadležnih sudova da se radi o dobro organiziranoj skupini s međunarodnim elementom. Dobra međusobna povezanost svih suokrivljenika naročito proizlazi iz radnji koje su poduzimali nakon pronalaženja droge kod pojedinih pripadnika udruženja u vidu obavještavanja drugih i poduzimanju mjera opreza, skrivanja droge, brisanja poruka i drugih radnji kako se ne bi otkrila uključenost drugih u otkrivenu kriminalnu aktivnost - navodi se, između ostaloga, u odluci Ustavnog suda.


Isti sud smatra da sumnja da je Arijan V. počinio kazneno djelo za koje ga se tereti proizlazi i iz rezultata izvršenih pretraga, pri čemu je u stanu gdje je zatečen pronađeno 22,05 grama amfetamina, plastična folija u kojoj se nalazilo 1,16 grama šećernog alkohola manitola, u kojem su pronađeni tragovi kokaina, te dvije precizne vage. Na jednoj su nađeni tragovi amfetamina, kokaina i tetrahidrokanabinola, a na drugoj je utvrđena prisutnost amfetamina i kokaina. Pronađena je i članska iskaznica nogometnog kluba na ime M.K. na kojoj je također utvrđena prisutnost kokaina, a prisutnost iste droge pronađena je i na čajnoj žličica, kao i pištolj i streljivo. Istraga u vezi s ovim slučajem i dalje traje.


Prošle je godine u Osječko-baranjskoj županiji uhićeno 118 dilera.

- Evidentirano je 249 zlouporaba droga te je kazneno prijavljeno 118 osoba. Zaplijenjeno je oko 50 kilograma droge, od marihuane do kokaina, hašiša, ecstasyja i LSD-a. Još 187 osoba dobilo je prekršajne prijave. U samo tri dana veljače ove godine policija je u Osijeku zaplijenila više od kilograma marihuane. U srijedu je pretražen dom 24-godišnjaka, pri čemu je pronađeno oko 430 grama marihuane, amfetamin i MDMA težine oko 3 grama, joint, precizna digitalna vaga, dvije drobilice za usitnjavanje marihuane te 15 000 kuna. U subotu su policajci pretražili kuću i automobil kojim se koristi 28-godišnjak, pri čemu je pronađeno 850 grama marihuane, jedan grumen hašiša težine 1,4 grama i mobilni telefon. Oba mlada Osječanina dobila su kaznene prijave.

Sandra Lacić

Ustavni sud odbio je žalbe osumnjičenog Arijana K. da ga se pusti iz istražnog zatvora
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi