Zdravlje
NUTRICIONIZAM NAJBOLJE DIJETE ZA 2021.

Zlatni standard dugovječnosti je mediteranska dijeta
Objavljeno 15. veljače, 2021.
Fleksitarijanska dijeta bazirana je na povrću i sjemenkama s povremenim unosom mesa

Popis najboljih dijeta za ovu godinu sastavio je tim američkih stručnjaka koji su proučavali popularne dijete, popis namirnica i nutritivne vrijednosti, jednostavnost i djelotvornost njihove upotrebe.


Najbolje dijete također, sudeći prema brojnim istraživanjima, djelotvorno sprječavaju dijabetes i srčane bolesti.


Mediteranska dijeta i ove je godine na samom vrhu najboljih. Takav se način prehrane i dalje smatra zlatnim standardom dugovječnosti, prevencije bolesti i vitalnosti.
Protiv depresije

Brojne su studije dokazale da ljudi koji žive u mediteranskim zemljama, a jedu tradicionalnu hranu, žive dulje i imaju manje kroničnih bolesti. I ne samo to - mediteranska dijeta utječe na bolju kvalitetu sna i čuva od depresije. Osnova je umjerena upotreba mesa, mlijeka, sira, visok unos složenih ugljikohidrata (krumpir, palenta, tijesto, riža), svježeg voća i povrća, redovitom upotrebom ribe i upotrebom masti koja je gotovo sva sadržana u obliku maslinova ulja. Obilano se koristi umak od rajčica. Jesti plavu ribu bar jednom tjedno, smanjiti konzumaciju mesa na dva puta tjedno, jesti do tri jaja tjedno, uz večernji obrok može se popiti čaša crnog vina, jesti polako, a nakon obroka bar četvrt sata provesti u odmoru i opuštanju. Ne koriste se pića zaslađena šećerom, dodani šećeri, prerađeno meso, rafinirane žitarice, rafinirana ulja i druga visoko prerađena hrana.


Takozvana DASH dijeta (sastavljena kako bi spriječila hipertenziju) nije samo za ljude koji pate od visokog tlaka. Posuđuje neke elemente od mediteranske dijete, ali s točno utvrđenim jelovnikom. Taj način prehrane postoji dulje od dva desetljeća, a mnogima je pomogao da usvoje zdravije navike. Iako gubitak težine može biti sporiji, dugoročno je je vrlo održiv.


Fleksitarijanska dijeta je uglavnom bazirana na povrću i sjemenkama s povremenim unosom mesa ili ribe. Podržavaju je i brojni poznati. Dokazano je da unošenje uglavnom biljnih namirnica vodi do manje težine i smanjuje kronične bolesti. Ne postoji specifičan način za provođenje ove dijete - najbolji način je povećate unos biljnih namirnica, cjelovitih žitarica i smanjite unos mesa. Pripremite jela od žitarica, mahunarki, zelenog povrća, kvinoje...


Popularna Weight Watchers dijeta svojim članovima nudi posebno složene jelovnike, koji su utemeljeni na znanstvenim spoznajama, dugoročna je i nije ju teško držati. Dobra je za one koji žele točan plan i strukturu jelovnika.


Dijeta klinike Mayo (američkog akademskog medicinskog centra) jak naglasak daje tjelovježbi, odnosno bar 30 minuta dnevno fizičke aktivnosti, zdravim namirnicama, voću, povrću, zdravim masnoćama i cjelovitim žitaricama. Zasniva se na usvajanju 15 ključnih navika prehrane, brojenja kalorija.
Dukan i keto

Na samom dnu ljestvice najboljih dijeta su Dukanova i keto dijeta. Iako takav način prehrane rezultira početnim gubitkom kilograma, vrlo su restriktivne, potencijalno manjkave hranjivim tvarima i upitno dugoročno djelotvorne. Sve to valja uzeti u obzir namjeravate li provesti dijetu. Treba imati na umu da ako vam dijeta pomogne izgubiti kilograme, ali negativno utječe na fizički i emocionalni boljitak, to nije zdrava i održiva opcija. Zadržavanje smanjene težine znači i razvijanje dugoročnih navika. Ako realno ne možete zamisliti da održavate određeni plan prehrane šest mjeseci ili godinu dana, onda to vjerojatno nije prava dijeta za vas. Održavanje težine ne znači da trebamo biti savršeni i strogi. Riječ je o balansu. Možda ne zvuči privlačno kao nove trendi dijete, ali to je jedini recept za uspjeh i zadovoljstvo.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike