Crna kronika
BOLESNO IŽIVLJAVANJE U NIZI

Gluhonijemog čovjeka udarili i gurnuli u kanal
Objavljeno 13. veljače, 2021.
Napad se zbio u Nizi, a optuženi mladići rekli su kako su se samo htjeli našaliti. Srećom, žrtva nije ozlijeđena

Protiv Tonija K. (20) i Nenada A. (19) podignuta je optužnica zbog pokušaja razbojstva nad gluhonijemim muškarcem. Osječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu na Općinskom sudu u Osijeku, Vijeću za mladež, protiv dva mladića jer su 21. rujna prošle godine oko 5.45 u Kolodvorskoj ulici u Nizi žrtvu udarili i gurnuli u kanal zajedno s biciklom.


Mladići se terete da su se zaustavili automobilom VW Vento slavonskobrodskih registracija kojim je upravljao Toni K. i prišli muškarcu koji je stajao uz cestu držeći svoj bicikl. Vidjevši da je gluhonijem, zatražili da im preda 10 kuna, pa kada je on to odbio pokazujući rukama da nema novca, obojica su ga udarila, jedan nogom u leđa, a drugi nogom u nogu te ga odgurnula tako da je pao u kanal, a gurnuli su za njim i njegov bicikl.


Toni K. u svojoj je obrani naveo da je s Nenadom A. i Željkom A. išao automobilom iz Osijeka te su došavši u Nizu vidjeli čovjeka na biciklu kako se šeta cestom pa su stali da ga pitaju u kojem se smjeru ide u Našice. Nisu ga ništa razumjeli, pa su zaključili da je čovjek gluhonijem, a potom su ga pitali da im da 10 kuna, na što je on rukama pokazao po džepovima da nema novca. "Nenad je izišao iz automobila i šutnuo tog čovjeka, a ja sam ga odgurnuo nakon čega ga je i Nenad gurnuo, kao i njegov bicikl, te su pali u kanal. Sve smo to učinili iz šale", branio se u istrazi Toni K.


Nenad A. je u svojoj obrani ponovio da su se htjeli s tim čovjekom našaliti. Prvi je izišao Toni i tražio je od tog čovjeka 10 kuna, a kada je pokazao da nema, Toni ga je udario, a nakon čega ga je i on udario. Primijetili su da taj čovjek nije mogao govoriti jer je pokazivao rukama po džepovima da nema novca. Toni ga je udario nogom u leđa, a on ga je udario nogom u nogu.

Napadnuta žrtva je, uz kćerinu pomoć, u prijavi navela da je tog jutra krenula od kuće biciklom na posao. Dolaskom do groblja u Nizi iz smjera Osijeka naišao je automobil koji je imao upaljena duga svjetla, što ga je uplašio pa se zaustavio i sišao s bicikla da taj automobil prođe. Međutim, kad je automobil došao u ravninu s njim, zaustavio se te je s mjesta vozača izišao mladić koji je došao do njega i pitao ga kojim se putem ide u Našice, što je pročitao s njegovih usana. Pokazao mu je smjer rukom u kojemu se ide prema Našicama, a on ga je nakon toga pitao da mu da novca, odnosno pokazivao mu je to prstima ruku. Kod sebe nije imao novca, izvrnuo je džepove trenirke kako bi to pokazao jer nije mogao reći, a u tom trenutku mu je s leđa prišao drugi mladić koji je do tada bio na suvozačkom sjedalu s kapuljačom na glavi te ga je ničim izazvan udario nogom u desnu stranu leđa ispod rebara. Nakon toga taj drugi mladić uzeo je njegov bicikl i bacio ga u kanal pokraj ceste, a potom i njega. Nasilnici su na kraju sjeli u svoje vozilo i otišli u smjeru Našica.

Sandra Lacić
JEDNOM ODGOJNA MJERA, DRUGOM SUĐENJE
Odvjetništvo je za Nenada A. zatražilo odgojnu mjeru posebne obveze – uključivanje u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 100 sati. Kako Toni K. ne boravi na adresi prebivališta, nedostupan je i s njim nije obavljen nikakav razgovor da bi se izradila socijalna anamneza. Iz obrane koju je dao u policiji vidljivo je da želi umanjiti ozbiljnost ovog događaja i prikazati ga kao situaciju u kojoj su htjeli malo ismijati žrtvu. Tužiteljica smatra da njemu treba suditi kao odrasloj osobi.
Pokazivao sam da nemam novca

žrtva napada

S leđa mi je prišao drugi mladić i ničim izazvan udario nogom u leđa ispod rebara, a drugi nogom u nogu nakon čega sam odgurnut i pao sam u kanal. Potom su i bicikl bacili u kanal i otišli.
Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike