Zdravlje
STUDIJA O METABOLIZMU

Vježbanje na hladnoći bolje izgara masnoće
Objavljeno 8. veljače, 2021.
Intenzivne intervalne vježbe vrlo su učinkovita pomoć pri mršavljenju

Znanstveno je dokazano da nas redovita tjelovježba može učiniti mnogo sretnijima i poboljšati psihu. Mnoga su istraživanja potvrdila i da vježbanje povoljno utječe na sustav imuniteta.

Bilo da se bavite nekom aerobnom aktivnošću poput hodanja, trčanja i bicikliranja ili vam je draži rad na spravama za ciljano jačanje mišića, rezultati neće izostati. Na svaku je aktivnost, međutim, potrebno postupno navikavati tijelo, a ne odmah krenuti najjačim intenzitetom. Samo tako će mišići imati vremena za oporavak, a što se duže bavite bilo kojom aktivnošću, bit će vam lakše.

Rad od kuće zbog pandemije koronavirusa za mnoge je značio još manje kretanja, a sve duže sjedenje za računalom. Kako biste znali koliko koraka svakodnevno napravite, i eventualno pokušali hodati malo više, mogu poslužiti i brojne aplikacije na mobilnim telefonima, ali i pametni satovi ili narukvice koji mjere svaku aktivnost. Vježbanje je važan faktor u smanjenju rizika od mnogih kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i brojnih drugih, pa je znanstvenicima važno svako novo saznanje.

Iako zimi najradije volimo sjediti u toploj sobi, a hladno vrijeme često je izgovor da ne napuštamo toplinu doma, najnovije kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Applied Physiology može vas potaknuti da promijenite mišljenje. Rezultati istraživanja upućuju na to da kad je riječ o kraćim intervalima vježbanja visokog intenziteta izgaramo više masnoća ako vježbamo na nižim temperaturama. Studija je provedena na pretilim osobama umjerene fizičke spreme i pokazalo se da je oksidacija lipida, što je tehnički izraz za izgaranje masti, bila triput veća kad su vježbali na temperaturi oko ništice u usporedbi s vježbanjem na oko 20 Celzijevih stupnjeva. Svi su bili podvrgnuti setu standardnih vježbi u kojemu se u kraćim intervalima izmjenjuju vježbe visokog intenziteta i odmora. Intervalnim treninzima izbjegava se monotonija rutinskih treninga, a forma se postiže brže nego kod tradicionalnih oblika vježbanja.

Intenzivnijim vježbanjem izgara se više kalorija, pojačava se kondicija, a treninzi su znatno kraći od uobičajenih. Studija znanstvenika kanadskog sveučilišta Laurentian prva je koja istražuje učinak niskih temperatura na akutni metabolizam tijekom intenzivnog intervalnog treninga. Otprije je poznato da su intenzivne intervalne vježbe, neovisno o temperaturi, vrlo učinkovite u izgaranju masti, što je jedan od glavnih razloga njihove popularnosti. Ako odlučite isprobati ovaj način vježbanja, možete odabrati bilo koju kardiovaskularnu vježbu koja vam se najviše sviđa.

Jasminka Knežević
Odlučite li isprobati ovaj način vježbanja, možete odabrati bilo koju kardiovaskularnu vježbu
Najčitanije iz rubrike