Sport
LAKŠE JE BITI LOVAC NEGO LOVINA

Bjelica ne želi pritisak i
priče o osvajanju trofeja
Objavljeno 28. siječnja, 2021.
Osijek u Bjeličinu mandatu na svom terenu još nije izgubio ni jedan bod

Još uvijek se čeka "bijeli dim" u vezi s transferom Šime Gržana, ali postoje indicije kako su se tvrdi stavovi Puljana polako počeli omekšavati. Jučerašnje informacije govorile su kako je taj krilni napadač korak bliže prelasku u redove bijelo-plavih nogometaša, ali posao nije okončan, a trebao bi biti za koji dan.


Kako tjedan odmiče, ta priča sve više pada u drugi plan jer se trener Nenad Bjelica posve fokusirao na subotnji susret protiv Istre 1961 koji će biti prvi od tri uzastopna koje će Osječani u tjedan dana odigrati na travnjaku svog Gradskog vrta.

Raste pritisak

Baš bi te tri domaće utakmice (Istra 1961, Slaven Belupo i Hajduk) mogle imati iznimno važnu ulogu u stvaranju dodatnog pritiska na vodeći Dinamo s kojim će se sudariti nakon tog mini ciklusa u Maksimiru. Uspije li Osijek iz te tri utakmice uzeti maksimalnih devet bodova, za dva tjedna u Maksimiru ćemo imati pravi veliki derbi, a tek ostaje vidjeti s koje će pozicije bijelo-plavi otići na noge "modrima". No prije toga trebat će dobro zapeti kako bi se ostvario maksimalan učinak u Gradskom vrtu. Osijek je sada u poziciji u kojoj će u najgorem slučaju (ako je Dinamo jučer pobijedio Hajduk u zaostalom susretu, nap. a.) susret s Istrom 1961 dočekati sa samo tri boda manje od vodećih Zagrepčana, što mu otvara odlične perspektive. U biti, te tri utakmice dijelom će nam dati odgovor na pitanje je li Osijek spreman potući se za titulu do kraja. Kvalitetu neosporno ima, ali će važnu ulogu u toj borbi imati i psihološki dio priče. Naime, Osječani nisu momčad koja je naviknuta na osvajanje trofeja, a, osim toga, dosad su se uvijek bolje ponašali kada su bili u ulozi lovca nego kada su postali lovina. Najbolji primjer je prošla sezona u kojoj su igrali odlično dok su bili u bjesomučnoj jurnjavi za drugim mjestom, a kada su ga napokon dohvatili, onda su se "smrznuli" i u posljednja dva kola propustili dvije meč-lopte od kojih je jedna bila u Gradskom vrtu. Tada su izgubili od Lokomotive i prekinuli niz od godinu i pol dana neporaženosti na svom terenu.


- Uvijek je lakše biti lovac nego lovina. Za osvajanje trofeja potrebna je jaka mentalna snaga kod momčadi. Vidjeli ste što se Osijeku dogodilo prošle sezone kada je izgubio drugo mjesto. Zato ne treba stvarati pritisak i već sada pričati o trofejima. Još je dug put pred nama i najpametnije nam je koncentrirati se isključivo na prvu sljedeću utakmicu i razmišljati o sebi i svojoj igri - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Gradski vrt opet neosvojiv


Otkako je Bjelica na klupi, Osijek je na svom terenu odigrao šest prvenstvenih susreta i upisao svih šest pobjeda. Zanimljivo, najuvjerljivije bile su protiv konkurenata iz gornjeg dijela tablice Rijeke (3:0) i Dinama (2:0), dok su se Osječani daleko više mučili s momčadima poput Istre 1961 koje su pozicionirane u donjem dijelu tablice. Već to je dovoljno upozorenje kako se susret protiv Puljana ni pod razno ne smije doživjeti olako. Baš u utakmicama tog tipa koje nisu motiv same po sebi Osijek treba dokazati svoju snagu, ali i konkurentnost kada je bitka za titulu u pitanju. Nije slučajna ona izreka kako se prvenstvo dobiva na malim utakmicama. Uostalom, Bjelica je što transferima što radom i razgovorima s igračima uspio promijeniti "krvnu sliku" momčadi, a sada dolazi razdoblje u kojemu će biti potrebno to dokazati na terenu.


Dalibor Keler
tvrđava
BIJELO-PLAVI DOMINIRAJU U SVOM GRADSKOM VRTU
Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

Najčitanije iz rubrike