Regija
PROBLEMI ZBOG NEIZGLASAVANJA ORAHOVAČKOG PRORAČUNA

Klubovi godinu dana bez novca
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
ORAHOVICA

U prostorijama Nogometnog kluba Papuk, na inicijativu tog kluba i Športskog rekreacijskog društva, održan je sastanak svih gradskih športskih klubova usmjeren dogovoru za zajednički dopis odgovarajućim institucijama s ciljem spašavanja orahovačkog sporta i sportaša. Kako je poznato, Grad Orahovica cijelu 2020. godinu nije imao potvrđen proračun, a time su i sportski klubovi ostali bez nužnih financijskih sredstava za rad. Budući da ga još uvijek nema ni za ovu godinu, sport u Orahovici je "na konopcima". Upravo zbog toga klubovi su donijeli zajedničku odluku o slanju dopisa institucijama koje mogu pomoći.

- Dopis će ići Vladi RH te ministarstvima pravosuđa i uprave, financija te turizma i sporta, zatim Županiji i županu Igoru Androviću te Gradu Orahovici i povjereniku Saši Risteru. Naime, od Ministarstva pravosuđa i uprave zahtijevamo da nas najkasnije do 5. veljače, jer za duže čekanje jednostavno nemamo vremena, izvijeste imamo li u skladu sa zakonom pravo na privremeno financiranje iz sredstava Grada. Ako pravo imamo, od Grada ćemo tražiti da nam do 10. veljače iz sredstava Grada, a na Zajednicu športskih udruga, prebaci sredstva predviđena za sport iz 2020. kako bi ih Zajednica prema svojim kriterijima mogla rasporediti. Time bi sportski klubovi mogli podmiriti dugove granskim savezima, službenim osobama, domarima, platiti režijske troškove, obaviti preregistraciju sportaša i drugo jer u suprotnom klubovi neće moći nastaviti s natjecanjima - u ime inicijatora o detaljima iz dopisa kaže dopredsjednik NK Papuk Slobodan Lukić te dodaje kako u njemu stoje i prijedlozi alternativnih rješenja.

- Ako naši zahtjevi ne budu usvojeni, većina klubova, poglavito oni koji sudjeluju u redovitim natjecanjima, morat će obustaviti svoj rad i prepustiti djecu i mlade ulici. Nadamo se da će najodgovornije institucije u državi riješiti ovaj, nama veliki problem. Svi klubovi su potpisali i ovjerili ovaj zajednički dopis i tako zajedno, isključivo i samo sportski, idemo u borbu za spas orahovačkog sporta - rekao je Lukić. V.G.
I interventna sredstva spasila bi sport
“Ako zakonski nemamo pravo na sredstva iz 2020., molimo Ministarstvo turizma i sporta te Županiju da pomognu klubovima interventnim sredstvima u ovoj teškoj situaciji, gdje sportaši grada Orahovice gotovo dvije godine, ako ovako ostane, neće dobiti nikakva sredstva. S druge strane, ako resorna ministarstva potvrde da imamo pravo na privremeno financiranje, tražimo od povjerenika Vlade RH Saše Ristera da u odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesečje 2021. uključi i sport, čime bi on u Orahovici bio spašen”, kaže Lukić.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike