Osijek
PRESUDILI ZATOPLJENJE I NERENTABILNOST

U nedjelju posljednje klizanje na "Sokolu"
Objavljeno 28. siječnja, 2021.
Broj klizača bio je drastično limitiran, uvjeti poslovanja otežani, no građani su ipak dva mjeseca uživali na klizaljkama

U nedjelju (31. siječanja) zaljubljenici u klizanje imat će posljednju šansu za uživanje na klizaljkama na osječkom "Sokolu". Gradsko će klizalište s prvim danom velječe biti "otopljeno" i rastavljeno, nakon nikada kraće i neobičnije sezone.



Sunce i vjetar

Naime, poručuju iz "Sokola", zbog epidemioloških mjera uloženi su golemi napori da klizalište ove zime uopće bude dostupno građanima, a činjenica da se u uvjetima pandemije u Osijeku moglo klizati dva puna zimska mjeseca zapravo je velik uspjeh.


"Površina klizališta iznosi 1500 četvornih metara, te se u normalnim uvjetima njime koristilo 400 klizača dnevno. No kako je broj osoba koje istovremeno smiju biti na ledu u ovoj sezoni bio samo 25, broj klizača ove sezone bio je bitno manji. I to bez obzira na to što smo otvorili čak devet smjena tijekom cijelog dana! Financijski gledano, uvjeti poslovanja bili su otežani. Troškovi su bili veliki, a usto morali smo uložiti i velik napor u poštovanje epidemioloških mjera. Dodatno, s proljepšanjem vremena, odonosno s rastom temperatura zraka, led se teško održava. Sunca i vjetra sve je više, a kako klizalište nema pokrov, ti vremenski uvjeti ne idu nam na ruku. Tako da u nedjelju zaključujemo klizališnu sezonu, ponosni što smo uspjeli građanima u vrijeme drugog zatvaranja zbog COVID-a pružiti mogućnost za zimsku zabavu i rekreaciju", kaže voditeljica "Sokola" Ivana Maltašić.


Prisjeća se, u studenome je bilo upitno hoće li se klizalište uopće otvoriti.
Dašak normalnog

"U konačnici je ipak donesena odluka kako, uz bok manifestaciji Adventiranje, klizalište ipak treba raditi, te da možemo osigurati epidemiološke uvjete. Iako je sve to bio velik izazov. Uvjerili smo se da je to bila dobra odluka, jer je upravo klizalište mnogima u gradu na Dravi razbilo sivilo u predblagdansko vrijeme, kada su ljudi bili lišeni gotovo svega čemu se inače raduju u prosincu. Rekla bih - dašak normalnog. Posebno kada su u pitanju djeca i mladi, koji su bili na nikada dužim zimskim praznicima, i to lišeni ikakvih sadržaja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Nadamo se da ćemo na kraju 2021. godine, kada ponovno dođe vrijeme otvaranja klizališta, otvoriti led prema staroj šabloni", poručuje Maltašić.


Iz "Sokola" ističu kako se gradsko klizalište posljednjih godina u pravilu otvara krajem studenoga ili početkom prosinca. Kao i da led teško u normalnim uvjetima izdrži do sredine veljače, sve zbog vremenskih prilika i blagih zima, koje su gotovo postale pravilo u Slavoniji. Za primjer, prije samo deset godina, ne tako davne 2011., klizališna sezona u Osijeku završila je 9. ožujka!
"Uvijek se vodimo idejom kako bi bilo idealno da se klizalište može otvoriti već početkom studenoga, ali, nažalost, sada se pod normlano događa da u studenome imamo razdoblja proljetnih temperatura, pa to nije moguće. Isto je i sa zatvaranjem. No nikada se ne zna što nam donosi sljedeća sezona", zaključuje vodstvo gradskog klizališta.


Ivana Solar
veliki plus
DJECA SU SE

MOGLA KLIZATI

NA PRAZNICIMA
Prodaja ulaznica samo za jedan dan
Od danas (28. siječnja) ulaznice za klizalište, za posljednja tri dana klizanja, moguće je kupiti samo za smjene u jednom danu, odnosno od jutra moguće je kupiti karte samo za poslijepodnevne termine istog dana. "Nema više mogućnosti kupnje karata za smjene idućeg dana. Sukladno s tim, ove je srijede izostao cjelodnevni red ispred blagajne na ulazu. S jedne strane, želimo pružiti svima koji to žele jednaku mogućnost za kupnju ulaznica, a, s druge, zbog zatvaranja ne možemo se obvezati na zamjenu ulaznica za druge termine u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta. Povrat novca nije moguć", kažu iz "Sokola".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike