Regija
PROJEKT OBRAZOVANJA ODRASLIH

Zvanje konobara i kuhara steklo je ukupno 76 osoba
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Srednju stručnu spremu stekla 33 polaznika, a ostali su pohađali program prekvalifikacije

ŽUPANJA - Pučko otvoreno učilište Andragog Županja u suradnji s partnerom, Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, uspješno je privelo kraju trogodišnji projekt Obrazovanjem odraslih do stručnih kadrova u turizmu, vrijedan 1.462.129 kuna, čija je provedba počela u siječnju 2018.Projekt je sufinancirala Europska unija iz socijalnog fonda EU-a, u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu nepovratnih sredstava

Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unaprjeđenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti. Opći je cilj tog projekta, objasnila je voditeljica Marija Božić, bio omogućiti stjecanje prve kvalifikacije i prekvalifikacije u ugostiteljskim zanimanjima kako bi se podigla razina znanja, vještina i kompetencija odraslih osoba za ulazak na tržište rada. Tim je projektom omogućeno stjecanje srednje stručne spreme te promjena zanimanja u skladu s potrebama osoba čije kvalifikacije nisu odgovarajuće.

- Teže zapošljive osobe, kao što su osobe između 15 i 34 godine bez kvalifikacije, osobe s nižom razinom kvalifikacije te dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 bile su ciljna skupina projekta. Kroz programe je educirano ukupno 76 osoba - objasnila je. Projekt je obuhvaćao područje dviju županija, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske, koje su, prema statističkim podatcima iz 2017., županije s najvišim stopama nezaposlenosti u Hrvatskoj. Provedbom projekta Pučko otvoreno učilište Andragog je za ukupno 33 polaznika iz ciljne skupine omogućilo stjecanje prve kvalifikacije nadgradnjom postojećeg osnovnoškolskog obrazovanja. Program obrazovanja i stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje kuhar/kuharica uspješno je završilo 19 polaznika, a za zanimanje konobar/konobarica 14 polaznika, pripadnika ciljne skupine. Kroz programe prekvalifikacije za zanimanje kuhar/kuharica prošla su 22 polaznika, kako bi s novim zanimanjem bila što konkurentnija na tržištu rada u turizmu. Svoja znanja i vještine također je unaprijedio 21 polaznik programa prekvalifikacije za zanimanje konobar/konobarica.

- Uočeno je da postoji niska zastupljenost odraslih osoba u programima obrazovanja odraslih, koja vodi pomanjkanju kvalifikacija potrebnih na tržištu rada - kazala je voditeljica Marija Božić govoreći o razlozima provedbe projekta Obrazovanjem odraslih do stručnih kadrova u turizmu.
Marija Lešić Omerović

NEKI SE POLAZNICI VEĆ I ZAPOSLILI
Projekt je osmišljen kako bi uključivanjem odraslih osoba, posebice dugotrajno nezaposlenih, u obrazovne programe ugostiteljskog sektora, u kojima postoji rast potražnje, povećao njihove kompetencije i vještine za zapošljavanje u skladu s potrebama tržišta rada. Voditeljica Marija Božić ističe veliko zadovoljstvo odzivom polaznika ciljne skupine koji su se odlučili uključiti u edukacije. Posebice za stjecanje srednje stručne spreme, gdje su sudjelovale osobe sa završenom osnovnom školom. Najviše ih veseli što su se neki polaznici, čije su grupe početkom 2020. završile edukaciju, već uspjeli zaposliti u toj struci. U tijeku je izrada evaluacijskog izvješća i završna procjena projekta, koji je postigao očekivani efekt.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura