Osijek
ZAVOD ZA TELERADIOLOGIJU

Unatoč koroni liste čekanja smanjene već u prvoj godini
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Čekanja za pretrage kao što su magnetska rezonancija ili mamografija skraćena su za čak nekoliko mjeseci

Ovih dana obilježeno je godinu dana od osnivanja Zavoda za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju pri Fakultetu dentalne medicine i zdravstva, smještenom na Odjelu za radiologiju Doma zdravlja OBŽ, kao nastavnoj bazi Fakulteta.

Riječ je o prvom takvom zavodu u državi, a čijim se osnutkom pacijenti mogu radiološki snimiti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, da bi njihovu snimku preko telemedicinske mreže očitali najbolji stručnjaci ovog Zavoda, ako je naravno ugovorena suradnja između Zavoda i zdravstvene ustanove u kojoj je pacijent snimljen.

- Prvi rezultati nakon 12 mjeseci rada pokazuju da su napučene liste čekanja za najtraženije pretrage magnetskom rezonancijom ili primjerice mamografije skraćene za nekoliko mjeseci, a za neke od specifičnih pregleda više nema liste čekanja. U tijeku su analize o konkretnim brojkama lista čekanja u ustanovama gdje teleradiologija djeluje, ali ono što sa sigurnošću možemo reći je da smo u prvih godinu dana odradili oko 1000 očitanja nalaza na ovaj način. S druge strane ne smije se zanemariti činjenica negativnog učinka pandemije koronavirusom i posljedice na cjelokupni zdravstveni sustav, što je izravno utjecalo i na funkcioniranje radiologije kao jedne od krucijalnih grana medicine u zdravstvenom sustavu. Neupitno je da će s jenjavanjem pandemije i zdravstveni sustav profunkcionirati u svojem punom opsegu, a ujedno time i stvoriti veću potrebu za radiološkim pregledima, bilo novim ili odgođenim zbog pandemije, odnosno dodatno će utjecati na produljenje liste čekanja - upozorava doc. dr. sc. Tamer Salha, predstojnik spomenutog Zavoda.

Upravo je jedan od glavnih razloga ovakvog projekta suvremene radiologije u Republici Hrvatskoj poboljšanje radiološke usluge i rasterećenje zdravstvenih ustanova zagušenih duljim listama čekanja.

- Radiološke pretrage poput magnetske rezonancije, kompjutorizirane tomografije ili mamografije najtraženiji su pregledi u većini bolnica koje posjeduju uređaje za snimanje takvih pregleda, a neke od pretraga zbog svoje specifičnosti ili nedostatka educiranih radiologa opravdano se i ne izvode u svakoj od bolnica. Uloga je teleradiologije virtualno nadomjestiti trenutačni nedostatak dovoljnog broja radiologa, čime se pospješuje i ubrzava protok izvedenih pregleda kao i nadomjestak radiolozima koji u svojem profesionalnom profilu isključivo rade određene preglede koji se izvode samo u pojedinim ili usko specijaliziranim bolnicama. Svjesni činjenice da je osim poduljih lista čekanja velikom broju pacijenata neizvedivo organizirati svoje vrijeme ili zbog općeg stanja nisu u mogućnosti obaviti preglede u udaljenim mjestima gdje se takvi pregledi obavljaju, pristupili smo rješenju na način da stručnu radiološku uslugu približimo pacijentima. Ovime se svima omogućava jednako kvalitetan pregled. Već u samom početku djelovanja Zavoda zdravstvene ustanove iz većeg broja županija, koje su prepoznale učinkovitost takvog modela, bilježe iznimno pozitivne trendove skraćenja liste čekanja te istovremeno ostvaruju najviši stupanj kvalitete pružene radiološke usluge, zajamčeno iskustvom i znanjem angažiranih radiologa Zavoda - naglašava doc. dr. sc. Salha, te dodaje kako će se, kada budu završene kvartalne analize, vidjeti i točne brojke i statistika pozitivnih trendova.

Nefreteta Z. Eberhard
Računalni programi očitavat će nalaze?
Intencija je Zavoda znanstveni doprinos u radiologiji preko online radionica ili tečajeva iz domene užeg specijalističkog profila, čime bi zainteresirani polaznici dobili edukaciju i certificirane diplome o položenom tečaju. Cilj je i osmišljavanje platforme za tzv. programe umjetne inteligencije koja bi na temelju reprezentativne baze podataka bila preduvjet za razvoj računalnih programa, čime bi se olakšao posao i pospješila točnost radioloških analiza.
Možda ste propustili...

"SPORT ZA SVE" ORGANIZIRAO TJELOVJEŽBU

Osječani plesali zumbu na Trgu slobode

SLIKOVNICE I DJEČJE KNJIGE

Čepinčani odnijeli darove na Banovinu

U SRIJEDU VJEROJATNO POSLJEDNJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

O radu gradonačelnika u šest mjeseci 2020. godine izvješće na pune 92 stranice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐEVINSKI BOOM NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Na mjestu kućeraka niču
urbane vile i raskošne kuće

2

KAD NE MOŽETE U INOZEMSTVO, UŽIVAJTE KOD KUĆE

Živković: 90 % Osječana nikad se nije vozilo Dravom. Evo prilike!

3

HNS ŽELI TRG ZA SAVKU DABČEVIĆ KUČAR

Samo 2,37 posto ulica
nosi imena po ženama