Sport
TAKTIKA, A NE PRAVILO

Igrom "sedam na šest" treneri pucaju sami sebi u koljeno
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Francuska i Norveška ipak su plasmanom u četvrtfinale potvrdile i sačuvale status favorita u usporedbi s rastućim Portugalom. Koji voli zaigrati "sedam na šest", što u njegovoj izvedbi od svih reprezentacija možda najbolje i izgleda. Protiv Francuske mu nije nimalo pomoglo. Konačnih 32:22 svjedoči o još uvijek aktualnoj dominaciji Francuza.


U skupini 4 ipak su se dogodila neka iznenađenja. Prvo mjesto osvojila je Švedska. Nije to iznenađenje zbog ugleda reprezentacije, nego zbog činjenice da su Šveđani imali najvećih problema s koronavirusom. U odlučujućem susretu svladali su Rusiju s čak 34:20. U četvrtfinale će i domaćin Egipat. Do vrijednog boda koji ih je odveo u nokaut-fazu stigao je u susretu sa Slovenijom (25:25). I to na kakav način! Slovenci su imali vodstvo 15:10. Potpuno su kontrolirali igru. I onda, u sedam minuta, primili pet pogodaka na prazna vrata. Ljubomir Vranješ bio je jedan u nizu trenera koji je igrom "sedam na šest" pucao sebi u koljeno. Od gotovine napravljena je veresija. Dovoljno za nastavak rasprave o nužnosti igre "sedam na šest" i jedan argument više kritičarima takve igre.

Novu raspravu o igri s dva pivota započeo je Nikola Karabatić, koji zbog ozljede propušta Svjetsko prvenstvo. Karabatić bi zabranio, odnosno modificirao, igru "sedam na šest". Pogreška je to nazvati pravilom. Ne radi se o pravilu, nego o taktičkoj varijanti. Jednoj od varijanti kako se napada suparnička obrambena zona. Zabraniti igru "sedam na šest" značilo bi, na primjer, uvesti pravilo da onaj sedmi igrač, odnosno vratar, ne smije izići iz svoga šesterca, odnosno ne bi smio dirati loptu ili, nešto manje radikalno, aktivno sudjelovati u akciji ako iziđe iz svoga prostora. Vjerojatno bi to značilo povratak igre s markerima. Jer "sedmi igrač" nije uveden prije četiri godine. Igrale su tako prvo norveške rukometašice, zatim Dankinje. U muškom rukometu prva ekipa koje se sjećam bila je Španjolska, u vrijeme izbornika Juana Carlosa Pastora. I Lino je bio jedan od pionira takve igre. Samo što on nije "sedmog igrača" stavljao kao pivota, nego je marker nosio Ivano Balić. Koji se onda "gurao" na crtu. Lino je još ranije imao zamisao igre s dva pivota, ali je tada žrtvovao lijevo krilo. Bez obzira na to što neke statistike na primjeru Bundes lige pokazuju kako se sa "sedmim igračem" povećava uspješnost u napadu, treneri sve više odustaju od te varijante. Posebno je frustrirajuće primiti pogodak s gola na gol. Ubije to psihu. Sve je više trenera koji su se opekli. Vranješ je jedan u nizu. Červar, tvrdoglavo, i nekoliko puta. Ne vjerujemo da je išta naučio. K.Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike