Novosti
REJTING STRANAKA U SIJEČNJU

HDZ s 31,1 % potpore dvostruko jači od SDP-a
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Prema rezultatima istraživanja Crobarometar Nove TV, HDZ je i dalje najjača stranka u Hrvatskoj s potporom od 31,1 posto. SDP je, pak, upola slabiji, i to sa 16,6 posto potpore birača. No biračima ljevice pojavila se opcija u projektu zeleno-lijeve koalicije Možemo koja je 2012. godinu počela s potporom od 9,6 posto. Za četvrto mjesto bore se Most s potporom od 7,8 posto te Domovinski pokret, koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7,3 posto. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga.


Nakon blagog oporavka od pesimizma, 2021. godina počela je s činjenicom da dvije trećine hrvatskih građana misli kako zemlja ide u pogrešnom smjeru, točnije njih 66 posto. Da idemo u dobrom smjeru misli 25 posto građana, a ne zna njih devet posto. Podsjetimo, u prvom zatvaranju zbog koronavirusa, proljetos, 51 posto građana mislilo je da zemlja ide u dobrom smjeru. Vladine politike ne odobrava 57 posto građana. Predsjednik Republike Zoran Milanović je svojim radom podijelio Hrvatsku. Njegov rad ne odobrava 49 posto, a odobrava 43 posto ispitanika. No Milanović je stabilizirao svoj rejting koji je nekoliko mjeseci isti.


Tu su i tri institucije kojima građani na početku 2021. godine manje vjeruju nego na kraju prošle godine. Ured predsjednika RH dobiva 2,89 ili trojku, kao i Vlada, koja godinu počinje s 2,77, a Hrvatski sabor s 2,31 ili dvojkom.
Istraživanje je provela agencija IPSOS na 987 građana od 6. do 21. siječnja. D.Pav.