Regija
U 2021. GODINI PLANIRAJU UPRIHODITI 10.159.000 KUNA

Općina Štitar osigurala je dva milijuna kuna za dvoranu, za sve učenike besplatan obrok
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
ŠTITAR

Općina Štitar bi, na temelju usvojenog proračuna za 2021., koji načelnik Marko Bikić ocjenjuje realnim i ostvarivim, u ovoj godini trebala raspolagati s 10.159.000 kuna.

- Nismo kao neki, kojima je to praksa, napuhavali proračun i uvrštavali u njega listu želja i teško ostvarive projekte kako bi on bio što veći. U proračun smo uvrstili samo one projekte koje smo aplicirali i koje očekujemo u ovoj godini, i ono što imamo - pojašnjava. Za gradnju školske sportske dvorane, koja je već 15 godina "na čekanju", Općinsko vijeće je, na prijedlog načelnika, u proračunu za 2021. osiguralo dva milijuna kuna. Projektna dokumentacija je, podsjeća Bikić, izrađena još 2006. godine, a Vukovarsko-srijemska županija je, kao osnivač škole, u njezinu izradu uložila znatna sredstva. Projektom je predviđena gradnja jednovalentne dvorane vrijedne približno sedam milijuna kuna. Ishođena je i građevinska dozvola, ali novac za ovu kapitalnu investiciju, unatoč brojnim obećanjima svih proteklih godina, do danas nije osiguran, a nema naznaka ni da će biti.

Općina je stoga odlučila vlastitim sredstvima potaknuti gradnju, napraviti iskorak i Županiji ponuditi sufinanciranje gradnje tog kapitalnog projekta. Smatraju da i štitarska djeca prema pedagoškom standardu zaslužuju jednake uvjete odrastanja i školovanja kao i njihovi vršnjaci u drugim općinama i gradovima diljem Hrvatske. I učenici u Štitaru žele nastavu tjelesnog odgoja imati u dvorani i koristiti sve njezine mogućnosti i prednosti.

- Ovo je naš znak dobre volje i nauštrb drugih projekata, također bitnih za naše selo, osigurali smo dva milijuna kuna. S tim iznosom možemo krenuti u gradnju, o tome ćemo razgovarati sa školom i sa Županijom. Pokušat ćemo dogovoriti sa Županijom da također sudjeluje u sufinanciranju gradnje, a vidjet ćemo hoćemo li u tome i uspjeti. Cilj nam je da u ovoj godini radovi konačno krenu, da se u sljedećoj osiguraju preostala sredstva i da se dvorana napokon završi - zaključuje Bikić.

Općina je osigurala i 100 tisuća kuna za kupnju i opremanje školske kuhinje, kao i sredstva za sufinanciranje troškova prehrane i svaki će učenik, neovisno o prihodima u obitelji, imati besplatan obrok u školi. Općinskim proračunom osigurana su i sredstva za nastavne i izvannastavne školske aktivnosti.

- Nastojali smo u ovoj godini za civilni sektor osigurati oko 1,4 milijuna kuna koje ćemo na razne načine vratiti našim sugrađanima - ustvrdio je načelnik.

A to su za Štitar, čiji je izvorni proračun manji od milijun kuna, znatna sredstva. Bikić napominje da bez poticajnih sredstava države za redovite djelatnosti, na koja s obzirom na indeks razvijenosti ostvaruje pravo, ta općina ne bi mogla funkcionirati. Izvorni porezni prihodi lani su iznosili približno 620.000 kuna, no zahvaljujući novom Zakonu o financiranju lokalne samouprave, u štitarski proračun slilo se 3,6 milijuna kuna. I upravo taj zakon, koji je osjetno podebljao porezne prihode i osnažio proračune, mnogi lokalni čelnici nazivaju najkonkretnijom mjerom Vlade RH koja je uvelike pomogla lokalnim jedinicama i omogućila im daljnji razvoj.

Zahvaljujući fiskalnom izravnanju, porezni prihodi u Štitaru višestruko su povećani i proračun je prodisao. M. Lešić Omerović
Općina je osigurala i novac za kupnju i opremanje školske kuhinje te za sve (izvan)školske aktivnosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike