Regija
JEDINSTVEN GUNJANSKI PRIMJER

Blagoslov škole bio multireligijski
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
GUNJA

I u Gunji, multireligijskom prostoru, od Sveta tri kralja počeo je blagoslov kuća. Od 2005. taj obred dobiva posebnu dimenziju. Ravnatelj Osnovne škole "Antun i Stjepan Radić", Stipica Mišura, ponudio je gunjanskom župniku Ivanu Živiću, glavnom imamu Idrizu Bešiću i protojereju-stavroforu Predragu Azapu da zajednički pri blagoslovu školskog prostora, djelatnika i učenika polaznika islamskog, pravoslavnog i katoličkog vjeronauka održe svatko svoju molitvu. Ove je godine blagoslov održan bez protojereja-stavrofora Predraga Azapa, koji je na službi u Iloku, a u svojoj je poruci, među ostalim, napisao: "Božićni blagoslov škole u Gunji je lijep molitveni susret. Ravnatelj škole pokazao je veliko razumijevanje, kršćansku i vjersku solidarnost. Drago mi je bilo biti sudionik obreda i ispunjavati riječi apostola Pavla iz himne ljubavi. Ljubav nikad ne prestaje, ona poštuje drugoga, ona je dobra, plemenita i strpljiva."

- Ovaj zajednički obred gunjanski je ekskluzivitet i raritet, koji je jedna od duhovnih vrijednosti kojom se mi u Gunji u ovo vrijeme antagonizama, stereotipa i stigmi ponosimo. Mi smo po ovom prepoznatljivi i postali smo brend ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj regiji i šire. Kod nas je pravilo: u što vjeruješ, tako djeluješ - istaknuo je efendija Bešić.

- Gunja je univerzalna sredina, gdje različite nacije i vjeroispovijesti sudjeluju zajedno u brojnim aktivnostima koje organizira škola zahvaljujući ravnatelju i učiteljima. Ovdje vlada skladna atmosfera - naglasio je župnik gunjanski i đurićanski Ivan Živić.

Začetnik ove ideje, ravnatelj Stipica Mišura, kaže:

- Potaknuo me pokret Milijun djece moli zajedno, u koji bi bili uključeni učenici katoličkog vjeronauka. U taj molitveni dan, 18. listopada, u dogovoru s efendijom Bešićem, uključeni su i polaznici islamskog vjeronauka, a s protojerejom-stavroforom Predragom Azapom i polaznici pravoslavnog vjeronauka. Ukomponirali smo da budu i sudionici velike Božićne priredbe u školskoj sportskoj dvorani u Gunji. Zajedništvo smo prenijeli i za blagoslov škole. Ovo traje već 15 godina. S.Bo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike