Ekonomija
POZITIVNO UTJEČU NA GOSPODARSTVO

Unatoč COVID-u priprema sajmova u punom je jeku
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
U ovoj situaciji sajam je kao melem na ranu gospodarstvenicima, kaže Mijok

Unatoč pandemiji pripreme za održavanje sajmova na istoku Hrvatske, koji ima dugogodišnju i nadaleko poznatu tradiciju sajmovanja, u punom su jeku.


Organizator Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, koji je lani zbog koronavirusa odgođen, ove godine, kaže, ne odustaje.


- Mi ove godine ne mislimo odustati jer smatramo da je epidemiološka slika puno bolja nego prošle godine, stiglo je i cjepivo i očekujemo, prema najavama Vlade RH i Nacionalnog stožera, da će velik postotak stanovništva Hrvatske biti cijepljen do svibnja i lipnja, što daje veliku nadu. Mi smo spremni, čim nam Nacionalni stožer da dozvolu za održavanje sajma, krećemo u završnu pripremu. Kontinuirano smo u komunikaciji s regionalnim sajmovima, poput onih u Osijeku i Gudovcu, kako ne bi došlo do preklapanja termina. Trenutno je nezahvalno najavljivati bilo kakav datum, ali ono što je sigurno, ožujak i travanj otpadaju, no nadamo se da bismo u svibnju ili lipnju ipak mogli održati sajam, a ako i to bude nemoguće, onda ćemo se pripremati za jesen - kaže direktor sajma Viroexpo Bojan Mijok te naglašava kako je prostor već sada spreman.
Spremni i izlagači

- Prostor je spreman za sajam, a spremni su i izlagači i partneri s kojima više godina radimo. Kada mi budemo rekli da sajam ide, oni odmah kreću u pripremu izlagačkih prostora. Mi samu pripremu možemo odraditi, dakle, kada nam Nacionalni stožer da zeleno svjetlo, potrebno nam je mjesec-mjesec i pol dana da organiziramo sajam. Prvotno ćemo kontaktirati sve izlagače koji su se prijavili na onaj odgođeni, prošlogodišnji, sajam, a ako netko odustane, javit ćemo izlagačima s rezervne liste da se priključe. Zemlja partner ostaje Njemačka, sve ostaje isto od te prošle godine, a održali smo i online sastanak našeg organizacijskog odbora sajma, gdje smo zauzeli zajednički stav da ćemo učiniti sve kako bi se sajam održao, uz, naravno, suglasnost Nacionalnog stožera. U kontaktu smo i s predstavnicima stranih država, odnosno s njihovim veleposlanstvima, sve je spremno, samo se čeka odluka Nacionalnog stožera - kaže Mijok.


Virovitički Viroexpo jedan je od najjačih i najposjećenijih sajmova u Hrvatskoj, a u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji zbog pandemije došao bi kao melem na ranu gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, ali i razvoju turizma županije.


- Mi očekujemo kako će naš sajam zasjati u punom sjaju, onako kako je to bilo i prije pandemije. Viroexpo uvijek na početku godine bude odličan pokazatelj za poslovne aktivnost u tekućoj godini i zbog toga mi je žao što ga nema na početku godine, no zasigurno će, u kojem god terminu bude održan, donijeti puno gospodarstvu - kaže Mijok.
Rekordni rezultati

Osijek je lani jedini u Hrvatskoj organizirao i održao dva velika sajma, Proljetni i Jesenski, a s tom nakanom ušlo se i u ovu godinu. Datumski su "tagirali" dva termina, od 5. do 7. ožujka je Osječki proljetni sajam (pojačan Obrtničkim sajmom), a potom je, sredinom travnja, SALORI - tematski sajam lova, turizma i ribolova.


- Te termine temeljimo na našoj spremnosti da ih organiziramo, ali i iskazanoj želji naših izlagača. Prošle godine naš Proljetni je ostvario rekordne rezultate i još jednom pokazao kako naše sajamske priredbe imaju pozitivan utjecaj na regionalno gospodarstvo - kaže Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma, tvrtke organizatora sajamskih priredbi.


Sve će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije, no upravo ovisno o razvoju situacije reagirat će i u organiziranju trećeg sajma.


- Prošlu smo godinu zaključili Sajamom tehničke kulture Tehnicoolumom, kojim u suradnji sa zajednicama tehničke kulture u djece i mladih potičemo interes za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja. No ovaj put nećemo čekati kraj godine, nego ćemo ga realizirati u prvom slobodnom terminu - najavljuje Vukašinović.
Ta je pozitivna tvrdoglavost u nastojanju neprekidanja sajamske tradicije razumljiva kada se zna da se u suradnji Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kroz projekt Vlade Republike Hrvatske "Slavonija, Baranja i Srijem", krenulo u realizaciju Gospodarskog centra. Budući da je to polivalentni prostor, čiji će osnovni dio činiti novi sajamski prostor (i niz potrebnih pratećih sadržaja), dimenzija sajmovanja podići će se za nekoliko razina više.


V. Grgurić/ D. Kuštro
UHS Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dopustiti rad?
Udruga hrvatskih sajmova (UHS) jučer je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uzme u obzir i postojanje sajmova i tvrtki koji se njima bave te zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, kao i da razmotriti mogućnost da sjamovi nastave s radom, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Napominju kako zastupaju sajmove iz cijele Hrvatske, kao i tvrtke povezane s djelatnošću sajmova te obrte i OPG-ove koji svoje proizvode prodaju na različitim sajamskim manifestacijama u zemlji. "Ovi sajmovi zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, a važni su za preživljavanje velikog broja izlagača i članova njihovih obitelji. Sajmovi imaju i socijalni karakter, jer na njima izlažu i oni kojima je prodaja robe na tim mjestima jedini izvor prihoda", ističu iz Udruge u pismu, koje potpisuje predsjednik Miroslav Filipčić. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana