Osijek
IGOR GAL, OSJEČANIN U AZIJSKOJ METROPOLI

Trčat ću oko Hong Konga za beskućnike u Osijeku
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Svojom crowfunding kampanjom Igor želi prikupiti novac za Dom sv. Vinka

Stara izreka kaže da je dom tamo gdje je srce. Ono može biti udaljeno tisuće kilometara od rodnog kraja, međutim ljubav za mjestom gdje smo rođeni ne poznaje kilometre i granice. Potvrđuje to primjer Osječanina Igora Gala koji posljednjih 11 godina živi i radi u dalekom Hong Kongu, gdje je zasnovao i obitelj, pa ipak svaki godišnji odmor, i do dva puta godišnje, koristi za posjet gradu u kojemu je ugledao svijet 1981. godine.



30. siječnja

Takvih je priča mnogo, no ono po čemu je Igor poseban jest njegova odluka da pomogne svom rodnom gradu, točnije njegovim beskućnicima, i to trčanjem ultramaratona oko cijelog Hong Konga u dužini 189 kilometara. Igor se, naime, posljednjih pet godina bavi trail i brdskim trčanjem. Iza njega je više od 150 utrka u Hong Kongu i jugoistočnoj Aziji, a sada je odlučio trčanjem pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija - beskućnicima koji utočište pronalaze u osječkom Centru za prihvat beskućnika Dom sv. Vinka Paulskog.


- Riječ je o crowfunding kampanji "Homeless in Croatia, Osijek" (https://gogetfunding.com/homeless-in-croatia-osijek), koja će trajati do 13. veljače, a zadaća joj je prikupiti 20 tisuća hongkonških dolara, što je oko 16 tisuća kuna. Kako bi potaknuo ljude da joj se odazovu, 30. siječnja istrčat ću krug oko Hong Konga koji u dužini od 189 kilometara pokriva četiri popularne staze s oko 5000 metara elevacije, uz samostalnu navigaciju, bez ičije pomoći, za što će mi trebati oko 30 sati - rekao nam je Igor, dodavši kako ga je za tu akciju, među ostalim, nesvjesno potaknuo i trener NK-a Osijek Nenad Bjelica, koji često sudjeluje u humanitarnim akcijama.


- NK Osijek pratim od malih nogu. Dok sam bio mlađi, išao sam na puno organiziranih gostovanja s Kohortom. Mislim da je klub s Nenadom dobio super šanse za veće domete i nadam se da će gospodin Bjelica ostati u klubu što duže - kaže ovaj veliki navijač Osijeka.


Njegova je priča uistinu zanimljiva, s 25 godina u potrazi za poslom preselio se u Irsku, u Dublin. Bilo je to 2006. godine kada Hrvatska još nije bila članica Europske unije, pa situacija, kaže Igor, nije bila sjajna. U Dublinu je 2008. upoznao djevojku i sadašnju suprugu koja je rodom iz Hong Konga. Već iduće godine došli su u Osijek, gdje im se u kolovozu rodio sin Gabriel. Nekoliko mjeseci kasnije odlaze u Hong Kong, ispostavit će se za stalno, jer ondje su već 11 godina, a u međuvremenu su on i supruga dobili i kćer Julijanu kojoj je sada osam godina.
Učitelj engleskog

Učitelj je engleskog jezika i osnivač Trail Hunter Shopa u Hong Kongu specijaliziranog za trail i brdsko trčanje.


- Hong Kong je jedan od najboljih svjetskih gradova za trail trčanje. U džungli nebodera i svjetala grada treba vam 5 - 15 minuta da biste dokučili mir i tišinu u planinama i brdima. Tu je jako popularno trčanje i ultramaraton, s više od 50 organiziranih utrka mjesečno. Dodat ću da Hong Kong ima širok izbor staništa koja pridonose raznolikosti lokalne faune, od reptila i ptica do sisavaca. Jedna od najpoznatijih zaštićenih zmija je burmski piton, ali velik je i broj kraljevski kobri, poskoka i ostalih.


A kako izgleda život u gradu kao što je Hong Kong, upitali smo našeg svestranog i humanog trkača.


Hong Kong se jako promijenio posljednjih godina, vjerojatno zbog političke i ekonomske situacije. To je internacionalni grad u kojemu je engleski jezik drugi službeni. Super je uređen i siguran grad. Prema mom mišljenju, obrazovanje je na jako visokoj razini, što stvara pritisak na studente i mlađu populaciju. Ja radim kao privatni učitelj engleskog jezika, što je vrlo traženo zanimanje, jer sva djeca prije osnovne škole moraju znati čitati i pisati na engleskom jeziku - pojašnjava Igor.


Kao i svagdje u svijetu, i ondje je koronavirus bitno ograničio društvene kontakte, a samim tim i Igoru vrlo drage utrke.
- Na žalost ili na sreću, u posljednjih šest mjeseci imamo od 20 do 100 slučajeva dnevno. Restrikcije su na visokoj razini cijelo vrijeme. Nismo imali ni jednu utrku od travnja prošle godine, nastava se održava online, plaže i dječja igrališta su zatvoreni, svi su sportski objekti zatvoreni, restorani smiju raditi do 18 sati, a okupljanje je ograničeno na dvije osobe. Nažalost, jako je velik ekonomski pad i nezaposlenost - zaključuje Igor Gal čijoj se crowfunding kampanji i sami možete pridružiti.


Ivan Alilović
189

kilometara planira u 30 sati istrčati Igor Gal u ultramaratonu u Hong Kongu u kojem živi 11 godina
JESTE LI ZNALI?
​Nakon drugog Opijumskog i prvog Sino-japanskog rata 1899., Hong Kong je prepušten u koncesiju britanskoj kruni na 99 godina. Nakon isteka tog vremena, Velika Britanija ga je 1997. godine vratila Kini kao Posebnu administrativnu regiju (SAR) s odvojenim političkim sustavom, pravosuđem, vladom, valutom, policijom i viznom politikom. Tako će biti sve do 2047. godine, kada bi Hong Kong trebao biti potpuno integriran u maticu zemlju - NR Kinu.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike