Crna kronika
NA PODRUČJU POLICIJSKE UPRAVE OSJEČKO-BARANJSKE

Pijani vozači i vozačice slijetali automobilima s ceste, vozili su i zapregu
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Za vikend u Osječko-baranjskoj županiji policija je evidentirala 209 prometih prekršaja

I protekli vikend slavonske i baranjske prometnice bile su pune pijanih vozača, ali i vozačica, koji su ugrožavali svoj i tuđi život pijanim sudjelovanjem u prometu, ali i izazivanjem prometnih nesreća. Samo na području Policijske uprave osječko-baranjske u tri dana u prometu je zaustavljeno 20 vozača koji su imali nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi, 15 vozača automobila i pet biciklista. Najveća koncentracija do 2,16 promila izmjerena je 41-godišnjem biciklistu iz Batine kojeg su policajci zaustavili u njegovu mjestu u subotu u 23.15 sati.


Istoga dana u 15 sati, u Budimcima, 56-godišnji mještanin je zbog neprilagođene brzine sletio automobilom s ceste. Uz to što je vozio automobil za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola, u krvi je imao alkohola u koncentraciji od 2,26 promila. Vozača očekuje maksimalna novčana kazna u iznosu do 41.500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova. Također u subotu, u 22.35 sati, u Drinskoj ulici u Osijeku zaustavljen je automobil kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao 19-godišnjak iz Aljmaša. Vozač je već jednom pravomoćno presuđen za vožnju bez položenog ispita, te je uhićen.


U Kneževim Vinogradima, u nedjelju u 18 sati, 54-godišnja mještanka, zbog neprilagođene brzine, sletjela je automobilom s ceste. U krvi je imala 1,66 promila alkohola, pa su ju policajci odveli u postaju na triježnjenje. Vozačicu očekuje maksimalna novčana kazna u iznosu do 21.500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zabrana upravljanja vozilima B-kategorije do godine dana i šest negativnih bodova.


Osim alkohola, policija je u Osječko-baranjskoj županiji tijekom vikenda evidentirala još 209 prometnih prekršaja, od čega 82 prekršaja prekoračenja brzine, 29 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, tri upravljanja vozilima bez položenog vozačkog ispita, šest upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te 76 ostalih prekršaja.


U Požeško-slavonskoj županiji, za vikend, policajci su utvrdili 84 prometna prekršaja. Najviše je bilo prebrzih vožnji - 49, sedmero vozača bilo je pijano, pet osoba nije koristilo sigurnosni pojas, dva vozača nepropisno su koristila mobitel za vrijeme vožnje. Najveću novčanu kaznu u iznosu od 22.500 kuna i zabranu upravljanja vozilima B-kategorije u trajanju od tri mjeseca dobio je 65-godišnji vozač automobila, kojem je istekla vozačka dozvola, a zaustavljen je u nedjelju oko 17.40 sati u mjestu Omanovac. Upravljao je neosiguranim automobilom kojemu je istekla prometna dozvola te je zbog neprilagođene brzine izazvao prometnu nesreću i pobjegao. Vozač je naknadno pronađen, no odbio je alkotest. Unatoč tome, smješten je u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja. U mjestu Gaj, u subotu oko 19 sati, 36-godišnji vozač Forda, s 1,55 promila alkohola u krvi, zbog neprilagođene brzine prešao je vozilom na suprotni prometni trak te lijevim kotačima zahvatio putnu bankinu i udario u stup prometnog znaka. Nakon prometne nesreće 36-godišnji vozač je otišao, no i njega su policajci kasnije pronašli.
Tijekom vikenda, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, policajci su zatekli 11 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija od 2,18 promila zabilježena je kod 51-godišnjeg vozača u Vinkovcima. Stacionarne kamere zabilježile su 43 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila. Još jedna vozačica, ovaj put kola sa zapregom, slučajno je otkrivena kada je na njezino vozilo naletio automobil. Naime, u nedjelju u 17.10 sati u Ulici Matije Gupca u Posavskim Podgajcima, 38-godišnjak je, zbog neprilagođene brzine, automobilom bosanskohercegovačkih registracija, naletio na zaprežno vozilo kojim je ispred njega pod utjecajem alkohola od 0,63 promila u istom smjeru upravljala 24-godišnjakinja. U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđena dva putnika na konjskoj zapregi. U Brodsko-posavskoj županiji, u petak u 15.40 sati u Rešetarima, policajci su zaustavili automobil kojim je s 2,19 promila upravljao 63-godišnjak.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike