Svijet
ZABRINJAVAJU IH PUTNICI IZ VISOKORIZIČNIH PODRUČJA

Njemačka i Francuska postrožile su kontrolu na svojim granicama
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
U Njemačkoj je u nedjelju započela stroga kontrola putnika iz zemalja koje su označene kao epidemiološki visoko rizične zemlje, a i Francuska je uvela nove granične kontrole u pokušaju da spriječi širenje COVID-19.


Kontrole se u Njemačkoj sustavno provode u svim zračnim lukama, a na cestovnim i željezničkim graničnim prijelazima obavljaju se pojedinačne kontrole. Putnici iz visokorizičnih zemalja moraju već pri dolasku u Njemačku predočiti negativni test na koronavirus. Unatoč negativnom testu, svi putnici koji dolaze u Njemačku moraju provesti deset dana u samoizolaciji. Prije putovanja u Njemačku svi putnici su dužni preko interneta prijaviti se njemačkim zdravstvenim vlastima, a prijevoznici su dužni prije putovanja provjeriti jesu li putnici u posjedu negativnog testa. Državni epidemiološki institut Robert Koch trenutačno 25 zemalja tretira kao visokorizične. Visokorizično područje je nova kategorija koja se odnosi na zemlje u kojima sedmodnevna incidencija prelazi vrijednost od 200. Među tim zemljama su i gotovo sve zemlje jugoistočne Europe s iznimkom Hrvatske. Na listi se nalaze i Španjolska, Portugal, Češka kao i baltičke zemlje. Hrvatska se i dalje tretira kao rizično područje, što znači da putnici iz Hrvatske ne moraju predočiti negativni test odmah pri dolasku u Njemačku, nego ga moraju predočiti u roku od 48 sati nakon dolaska.


U Francuskoj, pak, postojano visoke razine novozaraženih, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva od koronavirusa potiču strah da će ponovno biti potrebno potpuno zatvaranje koje bi dodatno pogodilo francusko gospodarstvo.


Od nedjelje putnici koji u Francusku stižu zrakoplovom ili brodom iz drugih članica Europske unije mogu ući u zemlju samo s negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. Putnici iz zemalja izvan EU-a od sredine siječnja moraju pokazati negativan test.
Državljani EU-a koji ulaze u Francusku kopnenim putem ne trebaju negativan test, piše agencija France Presse. Ministar zdravlja Oliver Veran nije odbacio još jedno potpuno zatvaranje ako se trenutačne mjere, koje uključuju policijski sat od 18 sati, pokažu nedovoljnima. Francuska je prošle godine već dva puta bila potpuno zatvorena, prvi put između ožujka i svibnja, a potom od listopada do prosinca. H
PRIMORATI NA POŠTIVANJE UGOVORA
Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavi cjepiva za COVID-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Pfizer je prošli tjedan objavio da će privremeno usporiti dobavu cjepiva Europi zbog promjena u proizvodnji koje će ju ubrzati. AstraZeneca je također objavila da će dostava cjepiva Europi usporiti, zbog greške u proizvodnji. Čelnik Europskog vijeća nije spominjao sankcije, no naglasio je da će Europska unija insistirati na transparentnosti oko razloga kašnjenja, prenosi Reuters. Charles Michel je rekao kako je EU nakon prvih informacija iz Pfizera čvrstim stavom uspio smanjiti kašnjenje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike