Sport
HRVOJE HORVAT ZAMIJENIO LINU ČERVARA

Poraz od Argentine svojevrsna je tragedija, ali još je rano podvlačiti crtu
Objavljeno 24. siječnja, 2021.

Nakon poraza od Argentine očekivali smo da će pred novinare, točnije pred ekran preko kojeg se komunicira s medijima na online press konferecijama stati Lino Červar. Jedini put pojavio se pred utakmicu s Japanom. Otada "tonove" smo dobivali samo preko PR službe HRS-a, a jedine izjave koje je davao bile su one za RTL Televiziju. Gdje je uostalom i najavio mogućnost odlaska nakon Svjetskog prvenstva.


Umjesto Line, gurnut odgovarati na pitanja novinara bio je Hrvoje Horvat. Uz dužno poštovanje treneru NEXE-a, ipak smo u ovakvoj situaciji očekivali glavnog izbornika, a ne njegova pomoćnika.


- Očekivali smo svi skupa, pa tako i ja, pobjedu nad Argentinom - odgovorio je Horvat.


Bilo bi dosta pitanja za Červara. Ne samo zbog vođenja utakmice s Argentinom. Još od prvoga dana SP-a. Na primjer:


Zašto je za prvu utakmicu prijavio četiri pivota, u vatru gurnuo Luku Cindrića, a na tribini ostavio Janka Kevića, kada je i sam na presici dan ranije rekao kako Cindrić ima problema?


Zašto protiv Japana 5-1, a ne 6-0 obrana? Zašto Horvat na "dvojci" u obrani?


Gdje je 5-1 obrana s Duvnjakom na prednjem, Mamićem u sredini i Mandićem na "petici" koja je krasila Hrvatsku prošle godine na EP-u?


Gdje je Duvnjak, onaj koji je bio najbolji igrač prošlog EP-a, ili Duvnjak, koji je tri tjedna ranije na Final fouru u Kolnu demonstrirao kako se igra obrana?


Čemu forsiranje Čupića na desnom vanjskom?


Zašto smo u napadu ovisili isključivo o individualnim rješenjima?


Gdje je hrvatska kontra, gdje su akcije za krila čak i kada imamo igrača više...


Na neka pitanja Horvat je i ponudio odgovor. Primjerice da su u završnici utakmice s Argentinom igrali Josip Šarac i Halil Jaganjac, kojima se baš nije vjerovalo ranije. Jaganjac na desnom vanjskom.


- Nakon što standardne varijante nisu funkcionirale, tražili smo rješenja koja nisu bila u prvim planovima. Nismo ni ranije igrali dobar napad, nismo imali ni tada kvalitetna rješenja. Zato se pokušavalo s različitim varijantama.


Odakle takva nesigurnost u napadu?


- Apsolutno se uvukla nervoza i nismo izgledali dobro. Nedostalo je samopouzdanja. Sigurno u tome igraju ulogu i svi problemi koje smo imali sa standardnim srednjim vanjskima. Od njega sve kreće, a kad imamo problema kao mi, teško je standardizirati napad.


Trebali bi pobijediti Dansku, a nismo u stanju Japan i Argentinu.


- Poraz od Argentine svojevrsna je tragedija, ali mi smo još u turniru. Ne vidim još razloga za podvlačenje crte. Ovo je teži put. Čeka nas možda i najbolja momčad prvenstva. Puno je rezerve u igri. Napadački se moramo poboljšati, fanatično se vraćati u obranu, kao da se borimo za goli život, igrati na rubu incidenta. Moramo napraviti ratnu atmosferu i s hrabrijim nastupom i više samopouzdanja rješavati napadačke akcije.


Komunicirao je i jučer s Červarom. Ipak, ostali smo bez odgovora. Ostaje li i Červar i dalje pri svojoj odluci o odlasku nakon SP-a?
- Razgovaramo svakodnevno. Prvenstvo nije gotovo i trebamo tako gledati. Vremena za očajavanje nema. A tko uz što ostaje i tko je što rekao doista ne mogu komentirati - zaključio je trener NEXE-a, kojeg se spominje u najužim krugovima za Červarova nasljednika. K.Lacković
CRIJEVNA VIROZA NAS ZAOBILAZI
Jučer se najviše čekalo kako će dan nakon susreta reagirati upala Igora Karačića. To je bila i najveća neizvjesnost što se tiče zdravstvenog stanja reprezentativaca. Pojavila se i crijevna viroza, zbog čega je Ivan Martinović igrao manje protiv Argentine.

- Tjelesno se vidjelo da je iscrpljen. Da mu nedostaje energije, snage, eksplozivnosti. Kod njega se povukla temperatura. Crijevne viroze se lagano rješavamo, tako da bi zdravstveni karton mogao izgledati malo bolje - rekao je Horvat.
TREBA NAM POBJEDA NAD DANSKOM I POBJEDA KATARA
Računica je vrlo jednostavna i jasna. Hrvatska za prolaz u četvrtfinale ne ovisi o sebi. Treba im prvenstveno pobjeda Katara nad Argentinom, a onda moramo pobijediti Dansku koja je već osigurala prvo mjesto u skupini i bezbrižno iščekuje četvrtfinale. Nikakvi drugi rezultati Hrvatskoj ne igraju. Sada je jasno da u sadašnjem odnosu snaga i većim izgledima nedostaje nam i onaj izgubljeni bod protiv Japana. Sve će biti jasno do susreta Hrvatska - Danska (20,30 sati) s obzirom da se Katar i Argentina sastaju u 18 sati. Katar također ima izglede za četvrtfinale. Svladaju li Argentince i onda potom ako Danska pobijedi Hrvatsku. Imaju se za što boriti.
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana