Kultura
“EUROPSKI GLASNIK” OBILJEŽAVA ČETVRT STOLJEĆA SVOJEG IZLAŽENJA

To nije časopis, to je antologija
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Trajati četvrt stoljeća uspjeh je za bilo koji časopis, a posebice onaj koji povezuje filozofiju, književnost i politiku na rafiniran način te nudi odgovore na aktualnu globalnu problematiku. Takav je "Europski glasnik", koji izdaje Hrvatsko društvo pisaca, zahvaljujući ponajprije uredniku Draženu Katunariću, okuplja zanimljive autore i donosi aktualne teme. Ključna tema 25. izdanja je problem pandemije, a kako preživjeti koronu, promišljaju europski filozofi. Tu je i poezija, koja se u časopisu posebno njeguje. Među objavljenim su stihovima i oni Enesa Kiševića.

- Ja ne bih rekao da je to časopis, to je antologija, zbornik, to je tisuću stranica, čudesan je. Ja ga nisam uspio cijeloga pročitati, iščitavam ga i vraćam se tome - rekao je Kišević za HTV.

I to znanje od književnosti preko filozofije, kulturalne teorije i politike do astrofizike, a upravo je poeziju i fiziku u stihu i eseju povezao fizičar, filozof i pjesnik Marko Grba.

- Koja je veza između poezije i fizike? Možda je to najbolje izrekao Albert Einstein kada je kazao da je osjećaj čuđenja, koji je najdublji osjećaj koji čovjek može iskusiti, zajednički kako pravoj znanosti, tako i pravoj umjetnosti - ustvrdio je Grba.

Kako piše njegov glavni urednik Dražen Katunarić za HTV, "časopis je nastao u prvoj poslijeratnoj godini, u siromašnoj intelektualnoj situaciji", a želio je biti mjesto koje "otvara kulturne obzore bez granica."

Tijekom godina, ondje su se mišljenja često i suprotstavljala, a dijapazon tema, što pokazuje i najnovije izdanje, doista je širok. T.K.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente