Zdravlje
STUDIJA FITOTERAPIJA

Slatki pelin učinkovit u borbi protiv koronavirusa
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Artemisinin se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje imuniteta

Ljudi i biljke povezani su na svim dimenzijama u ekosustavu. Naš svijet je harmonično isprepletanje suptilnih elemenata, gdje čovjek kroz cijelu svoju povijest uspješno koristi inteligenciju biljaka. Prošla, 2020. godina pokazala je nove izazove za svijet i ljude, ali i da jedino biljke pružaju čovjeku jak obrambeni mehanizam protiv bolesti. Naveliko se govorilo, a ovih dana opet se potvrdilo djelovanje slatkog pelina na koronavirus. Usprkos svim našim nastojanjima da usporimo virus klasičnim, sintetskim lijekovima, usprkos razvoju cjepiva, i dalje je tu - konstantan, kao tiha prijetnja.

Ponovno je i sa znanstvene strane potvrđeno ono što je poznato u fitoterapiji te pokazuje uspješne rezultate već dugi niz godina. Mediji diljem svijeta prenose vijest koju su znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveučilišta Washington te Politehničkog instituta Worchester objavili nedavno - ekstrakti slatkog pelina koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-19. Biljka se upotrebljavala u kineskoj medicini više od 2000 godina. Karakterističnog je izgleda – ima lišće koje podsjeća na paprat, a miris biljke na kamfor. Može narasti čak i do dva metra u vis te je rasprostranjena najviše u sjevernoj Aziji i Indoneziji, a zbog svoje učinkovitosti uzgaja se diljem svijeta. Glavna aktivna komponenta slatkog pelina je artemisinin. Artemisinin je prvi put izoliran 1971. i dugo se uspješno koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao sredstvo protiv malarije te za jačanje imuniteta. Fitoterapeut i apiterapeut Ivo Bačlija odlučio je upravo slatki pelin povezati s uljem crnog kima kako bi potencirao njegovu antivirusnu i antibakterijsku moć. Slatki pelin i ulje crnog kima zajedno uspješno djeluju protiv virusa, bakterija, gljivica i drugih patogena koji ugrožavaju pravilan rad našeg organizma. Macerat slatkog pelina u hladno prešanom ulju crnog kima predstavlja sinergiju dviju biljaka koje su jaki imunomodulatori, pa se koriste u borbi protiv najtežih bolesti. Ulje crnog kima uspješno ekstrahira ono najbolje iz slatkog pelina, poput artemisinina, kamfora, karvakrola i leuteolina, te potiče patroliranje stanica imunosnog sustava u potrazi za invazivnim organizmima (virusi, bakterije, gljivice) ili abnormalnim stanicama raka, a nakon toga pokreće povećanje aktivnosti makrofaga (stanice koje uništavaju abnormalne stanice) i pomoćnih T- stanica koje usmjeravaju stanice ubojice na svoje ciljeve.

Vrlo je važno naglasiti razliku između gorkog i slatkog pelina jer, za razliku od slatkog pelina, gorki se pelin (Artemisia absinthium) tradicionalno koristi kod probavnih smetnji, dodaje se u alkoholna pića (apsint, pelinkovac), koristi se kao eterično ulje te kao insekticid i ne pokazuje antikancerogena svojstva.

Artemisinin, kvarcetin, karvakrol, kamfor, luteolin iz slatkog pelina postaju izravni blokatori početnih stadija upale u gotovo svim tkivima i organima.

Jasminka Knežević
Slatki pelin i ulje crnog kima zajedno uspješno djeluju protiv virusa, bakterija, gljivica i drugih patogena
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike