Crna kronika
STRAVA NA NAPLATNOJ POSTAJI MRACLIN NA A11

Mladi vozač udario u zgradu naplatne kućice na autocesti, poginuo djelatnik HAC-a
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Ubojici za upravljačem auta ne gine zatvorska kazna. Kombinacija mladog pijanog vozača i snažnog vozila opet se pokazala smrtonosnom

Traje istraga stravične prometne nesreće na naplatnoj postaji Mraclin, na autocesti Zagreb - Sisak, u kojoj je život izgubio Dejan Budak, 53-godišnji djelatnik Hrvatskih autocesta (HAC). Njega je, nakon luđačke vožnje automobilom koji je uletio u zgradu uz naplatne kućice, usmrtio pijani 20-godišnji vozač iz Lekenika. Mladić je preživio sudar i trenutačno je zbog zadobivenih višestrukih prijeloma na liječenju u KB-u Dubrava. U trenutku nesreće imao je 1,8 promila alkohola, a pokazalo se i da je pozitivan na koronavirus.


Opet se smrtonosnom pokazala kombinacija pijanog mladog vozača i luđačka vožnja snažnim automobilom, u ovom slučaju BMW "peticom". O stravičnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 5.30 sati, u nedjelju se oglasila i PU zagrebačka. "BMW sisačkih registracija kretao se zapadnim kolnikom autoceste A11. Prilazeći naplatnim kućicama, 20-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja stanju i osobinama ceste te je vozilom prešao na zatvoreni prometni trak i prednjim dijelom vozila naletio na rubni kamen zbog čega se vozilo nastavilo nekontrolirano kretati. Vozilo je u jednom trenutku izgubilo kontakt s podlogom, a nakon nekontrolirane jurnjave nogostupom, BMW je snažno udario i probio nosivi zid upravne zgrade. Vozilo je u daljnjem kretanju srušilo još dva potporna zida i naletjelo na 53-zaposlenika naplatne postaje koji je u naletu smrtno stradao. BMW se na koncu zapalio, a požar je brzo ugašen. Mladog su vozača iz uništenog BMW-a izvukli vatrogasci JVP-a Velika Gorica koji su ostali šokirani prizorom na naplatnoj postaji. Na žalost, pronašli su i beživotno tijelo 53-godišnjeg djelatnika HAC-a.

"U 5,25 došlo je do naleta jednog vozila velikom brzinom u upravnu kućicu Hrvatskih autocesta kojom prilikom je jedan djelatnik HAC-a smrtno stradao", opisala je što se dogodilo Sanja Dlačić Jakovina, općinska državna odvjetnica u Velikoj Gorici.

Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine HAC-a, kaže kako se sve dogodilo u po njemu čudnim okolnostima, pri zasigurno velikoj brzini.

"S obzirom na to da je traka do objekta bila zatvorena za promet. ... Izravno, kroz zid debljine 40 centimetara, unutra je razbio još tri zida", kazao je Ribičić. Dodaje kako je najgore što je pri tom  smrtno stradao njihov 53-godišnji zaposlenik, dugogodišnji djelatnik HAC-a.

Vatrogasci koji su 20-godišnjeg vozača izvukli iz smrskanog automobila kažu kako je to bila teška intervencija.

"Nakon što smo uklonili vrata vozača, morali smo i odrezati sjedalo vozača i pomaknuti ga unazad jer naletom na objekt jednostavno su motor i armatura, volan, stisnuli noge vozaču i nismo ga mogli osloboditi na drugačiji način", rekao je Ivica Maceković, v. d. zapovjednika JVP-a Grada Velike Gorice.

Brzina BMW-a nije utvrđena, no bila je sigurno iznad 130 km/h. Rekao nam je to i prometni vještak, dipl. ing. Goran Husinec, koji je u subotu bio na mjestu nesreće. "Prije gubitka kontrole vozač je BMW-om prošao kroz čunjeve koji su udaljeni oko 200 metara od naplatnih kućica. Prema svemu sudeći napravio je desni manevar prema kućicama, kroz koje je htio brzo proći, ali tada, vjerojatno zbog brzine, gubi kontrolu i udara u rubnjak. BMW tada u nekontroliranoj vožnji frontalno udara u zgradu, probija zid i usmrćuje djelatnika HAC-a koji je bio za svojim radnim stolom", kaže Husinec, dodajući da će se točne okolnosti znati nakon vještačenja. Nakon nesreće opet se postavlja pitanje smiju li mladi vozači sjediti za upravljačem snažnih vozila, kakvo BMW "petica" svakako jest. Tu je i pitanje odgovornosti vlasnika vozila, u ovom slučaju oca 20-godišnjaka, koji je sinu dao ključeve automobila. Kako doznajemo, prijava bi mogla ići i prema njemu. Mladi vozač sada je u bolnici zbog teške ozljede glave, obostrane kontuzije pluća i složenih prijeloma obaju donjih ekstremiteta, a nakon oporavka, koji će potrajati, čeka ga istražni zatvor i sudski postupak te vjerojatna zatvorska kazna.

Ministar Butković: Izražavam duboko žaljenje i sućut obitelji djelatnika HAC-a

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je duboko žaljenje zbog tog tragičnog događaja i sućut obitelji djelatnika HAC-a.

"U povodu teške prometne nesreće koja se dogodila rano ujutro na naplatnoj postaji Mraclin, na autocesti A11 Zagreb - Sisak, izražavam duboko žaljenje zbog ovog tragičnog događaja i sućut obitelji djelatnika Hrvatskih autocesta", napisao je ranije danas na svom Facebooku ministar Butković.

Sandra Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike