Novosti
TRGOVANJE UTJECAJEM

USKOK: Protiv požeških čelnika krenula istraga
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Direktor Komunalca nije pristao na zahtjeve Puljašića i Pilona vezane uz energetsku obnovu

Protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića i njegova zamjenika Marija Pilona Uskok je pokrenuo istragu zbog trgovanja utjecajem. Uskok sumnjiči Darka Puljašića i Marija Pilona da su, koristeći se autoritetom gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, u siječnju prošle godine od tadašnjeg direktora Komunalca Josipa Viteza zatražili da postupak javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.

"Tako su okrivljenici tražili da Komunalac u postupku javne nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na što direktor Komunalca nije pristao", priopćio je Uskok.

Prije donošenja rješenja o istrazi policija je u četvrtak, u koordinaciji s Uskokom, pretražila urede i domove Puljašića i Pilona, nakon čega je protiv njih podnesena kaznena prijava.

Puljašić je prošlog četvrtka podnio ostavku na mjesto HDZ-ova zastupnika, a u Saboru ga je zamijenio Nikola Mažar. Istog dana Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koji je, na temelju krivotvorene dokumentacije za dogradnju osnovne škole, Gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Puljašić je u srijedu smijenjen i s mjesta predsjednika Gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.

Neslužbeno se doznaje da su istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje na namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Javnost je za aferu doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove.

Puljašićevu ostavku na mjestu gradonačelnika protekloga je tjedna zatražio SDP Požeško-slavonske županije organiziravši i prosvjed pred požeškom Gradskom kućom.

Sandra Lacić/H
Neslužbeno se doznaje da su istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine
NIJE POPUSTIO, POSTIGAO NIŽU CIJENU
Mediji su objavili kako Vitez nije potpuno poslušao Puljašića i Pilona, koji su ga nagovarali da pristane dodijeliti poslove iz natječaja za energetsku obnovu u tom gradu lokalnim tvrtkama, pa je osim požeških tvrtki na natječaj pozvao i tvrtke iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica, te da je time u nadmetanju za poslove obnove postignuta 500.000 kuna niža cijena. Umjesto 2,3 milijuna kuna za radove postignuta je cijena od 1,8 milijuna, pri čemu se 85 posto financira iz sredstava EU-a, a 15 posto plaćaju suvlasnici zgrada. Time je suvlasnicima zgrada ušteđeno 75.000 kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike