Regija
USKORO U VLASTITOM PROSTORU BRUTOPOVRŠINE 1300 ČETVORNIH METARA

Gradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo kreće u travnju
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
ĐAKOVO - Nakon što je u lipnju u ime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) u Zagrebu ravnateljici Centra za socijalnu skrb Đakovo (CZSS) Dubravki Petrović uručen ugovor za gradnju nove zgrade, jer Centar je desetljećima podstanar u suterenu Doma za starije, ishođena je građevinska dozvola za taj projekt vrijednosti 15,2 milijuna kuna. Partner na projektu je Grad Đakovo, koji je osigurao zemljište – teren u blizini sadašnje lokacije Centra.Sadašnje podstanarstvo je u tijesnom prostoru od približno 300 četvornih metara, što otežava rad svih službi Centra, rad sa strankama, kao i širenje broja zaposlenih, napose stručnih radnika potrebnih na rješavanju predmeta. Nažalost, Centar je pod posebno povećalo javnosti, a time je dodatno bio izražen i njegov problem prostora, došao u srpnju 2019. kada je u pucnjavi koju je otvorio korisnik socijalnih usluga ubijena socijalna radnica Blaženka Poplašen, a naknadno od dobivenih rana preminuo pravnik Centra Ivan Pavić.

– Nakon što smo u prosincu dobili građevinsku dozvolu, idemo u postupak za vođenje projekta. Objavljujemo poziv i zaposlit ćemo na određeno vrijeme tri osobe za to – kaže ravnateljica Petrović. Financirat će se gradnja i opremanje zgrade Centra te nabava vozila. Projektom će se stvoriti dostupan, adekvatan i opremljen prostor Centra, u kojem će se realizirati različiti programi i aktivnosti kojima je krajnji cilj socijalno uključivanje svih ranjivih skupina, a Grad Đakovo, kao partner na projektu, omogućuje Centru stjecanje odgovarajućeg građevinskog zemljišta. Poziv je rezultat suradnje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, SAFU-a i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ugovor je dodijeljen u okviru Poziva za unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – II. faza. Nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 14,5 milijuna kuna, s tim da se razlika do 15.200.000 kuna financira iz državnog proračuna u nadležnosti Ministarstva za demografiju.

– Očekujemo da će prva lopata na gradnji zgrade Centra ‘pasti‘ u travnju i da ćemo u prostoru adekvatne veličine za naše potrebe moći zaposliti i djelatnike koje sada nemamo – kaže Petrović. Netopovršina zgrade bit će 1000, a brutopovršina 1300 četvornih metara.

Vlasnik prostora u kojem CZSS sada djeluje, Dom za starije i nemoćne osobe, i sam ima potrebu za širenjem prostora. Prema najavama iz doma u lipnju prošle godine, ta će ustanova suterenski prostor nakon iseljenja Centra adaptirati ili u dvadesetak apartmana za isto toliko osoba ili u stacionarni dio za približno 40 osoba. Riječ je o brutopovršini od približno 500 četvornih metara. Zgrada Centra treba biti sagrađena do lipnja 2023. godine.

Suzana Župan
Dubravka Petrović

ravnateljica CZSS-a

Nakon što smo u prosincu dobili građevinsku dozvolu, idemo u postupak za vođenje projekta čija je vrijednsot 15,2 milijuna kuna, a za što će na određeno vrijeme biti zaposlena tri djelatnika
Broj minimalnih naknada pao na 800
Nakon što je proteklih godina broj zajamčenih minimalnih naknada (ZMN) u Đakovštini padao, ravnateljica Petrović kaže da se on sada stabilizirao na oko 800. Najviši broj koji se vezao uz ovaj oblik socijalne pomoći pri ovom CZSS-u bio je 1300. Broj je pao zbog iseljavanja, javnih radova i sličnih programa zapošljavanja, te odljeva braniteljske populacije i njihovih opskrbnina u okrilje Ministarstva branitelja.
Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike