Osijek
RAČUNICA ODJELA ZA MATEMATIKU

Sabo: Gotovo 90 % studenata koji su stekli diplomu u 2020. radi
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Visoku zapošljivost diplomandi duguju i odličnoj suradnji koju Odjel za matematiku njeguje s tvrtkama iz okruženja

Tradicionalna analiza zapošljavanja diplomanada koju početkom svake godine provodi Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku još je jednom pokazala da oni koji se odluče za neki od studija na tom odjelu vrlo brzo dolaze do zaposlenja.


Na tri studija - Financijskoj matematici i statistici, Matematici i računarstvu te nastavničkoj Matematici i informatici - u 2020. godini diplomiralo je ukupno 49 magistara matematike, a već početkom 2021. njih gotovo 90 posto bilo je zaposleno, pri čemu su svi diplomandi koji su diplomirali u prvih šest mjeseci 2020. zaposleni.

Prijenos znanja

Kako nam je rekao pročelnik Odjela za matematiku, prof. dr. sc. Kristian Sabo, tako visoka zapošljivost s diplomom Odjela rezultat je jedinstvenog pristupa znanstvenoistraživačkom radu i orijentaciji na primijenjenu matematiku, s posebnim naglaskom na računalnoj znanosti (computer science) i znanosti o podatcima (data science).


- To je smjer koji nas čini jedinstvenim u Hrvatskoj. U drugu ruku, za veliku brzinu zapošljavanja ključna je visoka razina izlaznih matematičkih kompetencija sa snažnim naglaskom na sposobnosti rješavanja problema i analitičkog mišljenja, umijeću rada na preciznim i složenim idejama, konstruiranju logičnih argumenata te pobijanju nelogičnih argumenata, sposobnosti komuniciranja, efikasnom upravljanju vremenom, timskom radu te na samostalnosti u radu. Ako samo pogledate samostalnost mladih ljudi kao generalni problem u društvu, vidjet ćete koliko je važno studente već od prve godine studija stavljati što više u aktivnu ulogu. U tom smo smislu u posljednjih desetak godina jako promijenili način na koji prenosimo znanje na naše studente - ističe pročelnik Sabo.


Visoku zapošljivost diplomandi Odjela za matematiku duguju i odličnoj suradnji koju ta visokoobrazovna institucija njeguje s tvrtkama iz okruženja. Neke od njih, poput tvrtke Mono, privlače i stimuliraju studente vrlo izdašnim stipendijama, od 3000 kuna mjesečno.
Otvaranje i povezivanje

- Danas se više ne možete smatrati kvalitetnom visokoškolskom institucijom ako ste izolirani od tvrtki za koje školujete studente. Zbog toga smo posljednjih desetak godina potpisali niz sporazuma s tvrtkama iz okruženja, ali i s cijelog područja Republike Hrvatske, čija je djelatnost prije svega vezana uz IT i financijski, tj. bankarski sektor. Sporazumima je regulirana stručna praksa naših studenata, ali i znanstvenoistraživački rad. Tako danas mnoge tvrtke stipendiraju naše studente, a vrijednosti stipendije znaju iznositi čak i 3000 kuna mjesečno. Naše snažno otvaranje i povezivanje s tvrtkama u posljednjih petnaestak godina rezultiralo je i otvaranjem novog preddiplomskog studija Matematika i računarstvo, koji smo pokrenuli 2017. - dodaje Sabo.


U ovom su trenutku među studentima, kojih je na Odjelu trenutno 481, najpopularniji preddiplomski studij Matematika i računarstvo i diplomski studij Financijska matematika i statistika, na koji se svake godine upisuje velik broj studenata koji su završili srodne studije na drugim sveučilištima. S druge strane, primjetan je pad zanimanja za nastavnički studij Matematika i informatika.
- Taj negativan trend treba što prije zaustaviti širom akcijom ponovne popularizacije zvanja učitelja, tj. nastavnika, koje je, čini mi se, dosta degradirano. Naime, već sada mnoge škole ne mogu pronaći kvalificirane nastavnike matematike i informatike te učestalo dobivamo pozive izravno od škola zbog tog problema - zaključuje Sabo.


Ivan Alilović
POZITIVNA ISKUSTVA STUDENATA
Ivan Miličić (26), magistar matematike i računarstva, jedan je od bivših studenata Odjela za matematiku, a već se tijekom apsolventske godine zaposlio u Monu.

"Studij je bio odličan. Ako netko voli logičko zaključivanje, rješavanje problema i računanje, ako je spreman uložiti mnogo truda i vježbe, tada bih rekao da toj osobi studij neće biti težak. Profesori su susretljivi, uvijek spremni pomoći. Što se tiče stečenog znanja, ono mi je prije svega pomoglo oblikovati ispravan način razmišljanja pokazavši da se teški problemi mogu rastaviti na jednostavnije, što je bilo od velike pomoći pri zapošljavanju, kao i u radu kojim se bavim u Monu."
33 DOKTORA ZNANOSTI
Odjel za matematiku ima ukupno 53 zaposlenika, od kojih 37 nastavnika i suradnika - među kojima su 33 doktora znanosti. Najveći je broj nastavnika ili doktorirao na inozemnim institucijama ili je bio mentoriran izravno od istraživača s inozemnih institucija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike