Magazin
ELISA FERREIRA

Novi Bauhaus namijenjen je svim regijama Europe
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
POVJERENICA EUROPSKE KOMISIJE ZA KOHEZIJU I REFORME

Europska komisija započela je s fazom osmišljavanja ambiciozne inicijative za novi europski Bauhaus, koju je najavila Ursula von der Leyen u svojem govoru o stanju Europske unije 2020. Novi europski Bauhaus je sukladno vremenu u kojemu živimo i radimo, ali u EU-u u cjelini, ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na sjedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja radi provođenja europskog zelenog plana.

U povodu toga predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je važnost projekta te izjavila:

- Projekt novi europski Bauhaus ulijeva nadu za boljom kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti združuju s estetikom kako bi se europski zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog europskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, znanstvenika, arhitekata i građana.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, govorila je o promjenama koje slijede kako bi se dostigli planirani ciljevi:

- Cilj novog europskog Bauhausa je razvoj inovativnog okvira kojim ćemo poduprijeti, olakšati i ubrzati zelenu transformaciju kombiniranjem održivosti i estetike. Povezivanjem umjetnosti i kulture, s jedne strane, i znanosti i tehnologije, s druge strane, uključit ćemo društvo u cjelini: umjetnike, studente, arhitekte, inženjere, članove akademske zajednice i inovatore. Time ćemo pokrenuti sustavnu promjenu.

Svoje mišljenje iznijela je i povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira:

- Novi europski Bauhaus obuhvaća načine našeg suživota, naše vrijednosti, zajedničke prostore za rad i razonodu te naša zajednička i pojedinačna iskustva. Projekt je namijenjen svim regijama i područjima Europe. Promicanjem pristupačnih rješenja u okviru tog projekta povećala bi se socijalna kohezija i riješili problemi u području stanovanja. Ako želimo stvarne promjene koje će dovesti do ljepšeg i održivijeg suživota, moramo razmisliti o tome kako nove ideje u sklopu te inicijative provesti u stvarnosti. Stoga cijela Komisija razmatra načine za pokretanje prvog skupa konkretnih mjera u sklopu inicijative.

Temu je u optimističkom tonu zaključila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen:

- Temelj Europe su ljudi, radnici, mala poduzeća. Vrijeme je za prilike za mlade generacije. Za solidarnost u kriznim vremenima. Zato je socijalni sastanak na vrhu u Portu toliko važan. Poslat ćemo vrlo snažnu političku poruku. Europska unija potiče oporavak koji u središte stavlja ljude i njihovu dobrobit. (EK/DJ)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike