TvObzor
NOELLE

Glazba i ples moje su dvije najveće ljubavi koje želim ujediniti u jedinstven izričaj
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Sretna sam što sam s pjesmom “Halo” uspjela ostvariti taj san, i
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Noelle je novo ime na domaćoj glazbenoj sceni iza kojeg stoji darovita osječka pjevačica i plesačica Ivana Crnković, koja je prije 10-ak dana objavila svoj debitantski singl. Riječ je o pjesmi “Halo”, nastaloj u suradnji s autorsko-producentskim timom Hit Factory koji čine Miroslav Zečić i Ivan Zečić - ZETZ. Sudbonosni susret koji je doveo do ove suradnje dogodio se u backstageu na CMC Festivalu u Vodicama, gdje je Noelle nastupala kao koreografkinja i plesačica Meri Andraković, dok je ZETZ nastupio s hit-pjesmom “U ritmu ljubavi”. U tom smo povodu talentiranoj Osječanki, inače voditeljici plesnog studija Illusion, postavili nekoliko pitanja.

Sjećaš li se trenutka kada si otkrila da znaš pjevati? Koja su tvoja najranija sjećanja vezana uz glazbu?

- Dolazim iz glazbene obitelji u kojoj su pjevanje i ples oduvijek bili nešto prirodno. Moj otac Berislav poznati je osječki glazbenik, pa sam oduvijek bila okružena kvalitetnom glazbom. Stvarno ne bih znala reći trenutak kada sam otkrila da znam pjevati, ali sam definitivno još u osnovnoj školi shvatila da se mogu malo više igrati glasom i drukčije pjevati od mojih prijateljica u zboru.

Odvojiti privatno od javnog
Kako je došlo do toga da svojevremeno postaneš pjevačica grupe Alibi i po čemu pamtiš vrijeme provedeno u bendu?

- Dečki iz Alibija su u suradnji s Frankom Batelić ostvarili velik uspjeh s pjesmom “Cijeli svijet” i nakon toga su odlučili da bi bilo dobro da imaju stalnu pjevačicu u grupi pa su organizirali audiciju. Prijavila sam se iz znatiželje, bez ikakvih očekivanja. Iznenadio me je njihov poziv i obavijest da sam upravo ja izabrana za pjevačicu. U medijima su se tada pojavili naslovi tipa: “Franku Batelić zamijenili Ivanom Crnković”. Uopće mi nije smetalo da me uspoređuju s Frankom, jer ona je izuzetna pjevačica i kvalitetna osoba. Zanimljivo je da je Franka, baš kao i ja, napravila veliku pauzu u glazbenoj karijeri nakon koje se vratila na scenu i odmah ostvarila velik uspjeh. Ne bih imala ništa protiv da se i u tom kontekstu nađe poveznica s Frankom pa da joj se pridružim na vrhovima top-lista i dodjelama nagrada (smijeh).

Kako to da je uslijedila ta pauza nakon što si 2014.‚ tada kao “Crna”, objavila svoju prvu pjesmu “Lijevo-desno”.

- Glazba i ples moje su dvije najveće ljubavi kojima sam oduvijek pristupala s jednakim žarom. Ipak, nakon objave pjesme “Lijevo-desno” i obveza koje su iz toga proizišle shvatila sam da nemam dovoljno vremena da se s oba poziva bavim na dovoljno visokoj razini, pa sam donijela odluku da glazbenu karijeru stavim na čekanje. Ples je u tom trenutku postao moj prioritet. Kao koreografkinja i trenerica te voditeljica plesnog studija Illusion, zajedno sa svojim plesačima, osvajala sam brojne nagrade na prestižnim domaćim i svjetskim natjecanjima. Najimpresivniji je doseg osvojeno treće mjesto na najvećem svjetskom plesnom natjecanju DWC. Sada se, pak, osjećam potpuno spremnom i sposobnom glazbu i ples ujediniti u jedinstven izričaj te u obje kategorije biti jednako dobra.

Što nam možeš reći o tvom novom umjetničkom imenu?

- Puno sam razmišljala o umjetničkom imenu i nikako se nisam mogla odlučiti koje bi bilo najbolje. Na umjetničko ime odlučila sam se jer sam željela na neki način odvojiti privatno od javnog. Isto tako, umjetničkim imenom htjela sam naglasiti da moja glazbena karijera kreće iz početka. Noelle je ime koje mi se sviđa već duže vrijeme, ali kako sam nepopravljiva perfekcionistica, ipak sam stalno pokušavala pronaći neko drugo ime misleći da ću možda smisliti nešto bolje od onoga što mi je prvo palo na pamet. Na kraju, kada sam već bila u stisci s vremenom i kada sam diskografu trebala dostaviti konačne podatke za ugovor, odlučila sam to presjeći i izabrati ime Noelle. Mislim da je dovoljno zvučno i čak malo neobično te da će svakom tko ga čuje lako ući u uho.

Novi početak
Predstavi nam pjesmu “Halo”, koja na neki način označava tvoj novi glazbeni početak.

- Novi početak - upravo to nam je bila namjera. “Halo” predstavlja novu stranicu u mom profesionalnom životu. Oduvijek sam sanjala o tome da kao pjevačica spojim ples s glazbom koja zvuči moderno i svjetski. Sretna sam što sam s pjesmom “Halo” uspjela ostvariti taj san. Ipak, to je tek početak jedne lijepe priče koja će se uskoro nastaviti s novim pjesmama u suradnji s mojim autorsko-producentskim timom Hit Factory. Susret u backstageu CMC Festivala u Vodicama doveo nas je do ideje da moj pjevački i plesački talent prezentiramo atraktivnom pjesmom. ZETZ je još jednom napisao zaraznu melodiju koja na prvu ulazi u uho te je oplemenio vrhunskom glazbenom produkcijom.

Gdje je snimljen spot, kako je bilo na snimanju i jesi li zadovoljna kako je ispao na kraju?

- Sniman je u Osijeku, na 13. katu Eurodoma. Sam nastanak spota bio je ekstremno dramatičan. Naime, zbog epidemioloških mjera on je zamalo zabranjen. Koreografiju i kostimografiju za spot sa svojim sam plesačima, članovima Illusiona, pripremala i uvježbavala više od mjesec dana, a kada se približio termin snimanja, nekoliko dana prije toga uvedene su zabrane okupljanja. Predlagali su mi da spot snimim sa samo troje plesača ili da čekam idućih nekoliko mjeseci dok se zabrane ne ukinu. Kako je riječ o pjesmi u koju sam uložila toliko truda i vremena, nisam se mogla pomiriti s takvim prijedlozima. Uz velike napore i razumijevanje Stožera civilne zaštite uspjela sam dobiti sve potrebne dozvole. Spot je na kraju uspješno snimljen pod redateljskom palicom Josipa Grizbahera i njegova Cinematic studija. Samo snimanje bilo je vrlo zahtjevno, no atmosfera je bila radna, vesela i zabavna. Čak 15 plesača plesalo je na tri različite koreografije i u tri različita outfita koje sam sama osmislila. Iako je to sve bilo teško izvesti, izuzeto sam zadovoljna kako je spot ispao. To potvrđuju brojni pozitivni komentari i reakcije koje mi stižu iz svih krajeva svijeta.

Planiraš li i dalje voditi Illusion i misliš li da ćeš imati vremena i energije za sve to?

- Plesni studio je svakako nešto što mi je za sada primarni posao i stvarno ga obožavam. Moji polaznici su ono što mi daje energiju i poticaj za daljni rad. Veselim se svakoj novoj koreografiji i produkciji koju pripremam za njih. Isto tako, izuzetno me raduje da svake godine imam sve više i više djece zainteresirane za ples. Organizacija je pola posla, tako da vjerujem da ću uz moje vrijedne suradnike i trenere sve to moći s lakoćom iskombinirati.

Kreativni i vrijedni
U kojem glazbenom žanru se najbolje osjećaš? Imaš li pjevačke uzore?

- Najbolje se osjećam u pop/R’n’B-ju jer to je uglavnom ono što privatno slušam. Ne smatram da je glazbeni žanr nešto što bi trebalo ograničavati nečije glazbene afinitete. Kao maloj, Britney Spears mi je bila sve jer je to bio kompletan doživljaj - ples, pjevanje i show s hrpom plesača. Ipak, kao pjevačica, Whitney Houston mi je još uvijek definitivno broj 1.

Po čemu smatraš da si drukčija od ostalih s domaće glazbene scene?

- Po uspješnom kombiniranju pjevanja i plesa. Vjerujem da je to moje najjače oružje kojim ću se izdvojiti od ostalih te biti prepoznatljiva i zanimljiva publici. Kao plesačica i koreografkinja točno znam koji dio pjesme naglasiti pokretom i kako to na najbolji način izvesti. Kako imam svoj plesni studio i svoje plesače koje sama gradim, jako mi je bitno da im kroz svoju glazbenu karijeru mogu pružiti priliku i mogućnost da publici na nacionalnoj bazi pokažu sve što znaju i mogu. Tih prilika u Osijeku, nažalost, za sada nema dovoljno.

Kako najradije provodiš slobodno vrijeme i što ti najviše nedostaje iz “normalnog” svijeta?

- Meditacija, joga, trčanje, dobar film, provođenje vremena s mojim najbližima i sa psima u prirodi najbolje me opuštaju u burnoj svakodnevici. U ovom nenormalnom vremenu pandemije i prisilnog zatvaranja u četiri zida najviše mi nedostaju moja djeca, moji ljudi u plesnoj dvorani, socijalizacija i, naravno, putovanja i natjecanja.

Koji su ti planovi za bližu budućnost kada su u pitanju glazba i ples?

- Stvarno imam puno planova vezanih i za glazbu i za ples. Naravno, želje su jedno, a mogućnosti, koje su trenutno ograničene višom silom, nešto posve drugo. Vjerujem da ću se zajedno s mojim suradnicima uspješno snaći u svemu što nas okružuje i očekuje u budućnosti. Obećavam da ćemo biti jako kreativni i vrijedni te da ćemo publici predstaviti puno dobre glazbe začinjene atraktivnim plesom koja će ju zabaviti i skrenuti joj misli od turobne svakodnevice.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike