TvObzor
HRT PRIKAZUJE KULTNI FILM DAVIDA FINCHERA

Klub boraca - politička alegorija i beskompromisna kritika otuđenog društva
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

Dok u ustima osjeća hladnu cijev pištolja koji drži odlučni Tyler Durden (Brad Pitt), prestrašeni Jack (Edward Norton) prisjeća se kako je uopće dospio u tu situaciju. Još donedavno bio je činovnik u automobilskoj tvrtki i živio konformistički. Boreći se protiv neuroza i nesanice, odlučio je poslušati liječnički savjet i posjetiti grupnu terapiju pacijenata koji su teško bolesni. Susret sa stvarnim ljudskim nevoljama isprva mu je izuzetno pomogao, pa je počeo obilaziti različite skupne seanse i tako je upoznao ekscentričnu Marlu Singer (Helena Bonham Carter). A onda je slijedilo poznanstvo s Tylerom Durdenom, neobičnim prodavačem sapuna, koji mu je ponudio smještaj nakon što je Jacku izgorio stan. Njihovo se intenzivno druženje polako počelo pretvarati u prijateljstvo, sve dok jedne večeri Tyler nije od Jacka zatražio da ga snažno udari. Doživljena bol i prepuštanje životinjskim nagonima obojici su se izuzetno svidjeli te su zaredale tučnjave. Postupno su se oko njih počeli okupljati znatiželjnici koji su se s vremenom i sami počeli međusobno tući. Stoga su Tyler i Jack odlučili osnovati klub boraca...

Izvrsna ekranizacija istoimenog debitantskog romana mladog američkog književnika Chucka Palahniuka, objavljenog 1996., gotovo preko noći je, kao i književni predložak, dobila kultni status. Sasvim zasluženo, jer četvrti film darovitog redatelja Davida Finchera tjeskobno je, vizualno fascinantno, intelektualno izazovno, precizno režirano i besprijekorno odglumljeno remek-djelo. Fincher je roman pretvorio u iznimno slojevitu psihološku dramu koja savršeno funkcionira i kao vrlo zanimljiva politička alegorija. Isprva oštra i beskompromisna kritika otuđenog i dehumaniziranog suvremenog društva okrenutog površnoj zabavi i konzumerizmu, “Klub boraca” postupno postaje kompleksan psihološki portret samoživog i nezrelog pojedinca koji izlaz iz depresije i vlastiti odušak pronalazi u predavanju životinjskim nagonima i atavističkim porivima. Glavne uloge dojmljivo tumače dvojica možda najboljih glumaca svoje generacije, E. Norton i B. Pitt. “Klub boraca” je 2000. nominiran za Oscara za specijalne efekte.

Film redatelja Davida Fincher, autora hvaljenih naslova poput “Sedam”, “Zodiac”, “Nestala”, “Društvena mreža”, i “Neobična priča o Benjaminu Buttonu”, u kojemu glume Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Jared Leto i Zach Grenier, na rasporedu je u petak, 29. siječnja, u 23.40 na HRT-u 1.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata